Welke raamdecoratie verkies jij?

Je hebt een nieuw huis gekocht of de renovatiewerken zijn eindelijk klaar. Je voelt je opgelucht en bent blij dat je kan starten met decoreren en van je nieuwe huis een echte thuis kan maken. Nu kan je nieuwe meubels uitzoeken, mooie schilderijen voor aan de muur kiezen en op zoek gaan naar geschikte raamdecoratie. Kies je voor gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen? Wij helpen je een handje.

Waar hang ik gordijnen?

In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken waar je raamdecoratie wilt plaatsen. Heb je in de woonkamer grote ramen die uitkijken op je tuin en de natuur, dan zou het zonde zijn om dat uitzicht te beperken door er gordijnen te hangen. Voor ramen die aan de straatkant gelegen zijn, voorzie je best wel iets van raamdecoratie net als op de slaapkamers en in in de badkamer om je privacy te garanderen.

Lichtinval en privacy

Er zijn heel wat verschillende soorten raamdecoratie. Zo heb je houten jaloezieën die bijvoorbeeld mooi staan in een bureau. Je kan de lichtinval en privacy makkelijk zelf aanpassen en ze bijvoorbeeld volledig optrekken als je naar buiten wil kijken. Deze jaloezieën zijn ook geschikt voor in badkamers. Door de stand van de lamellen heb je voldoende privacy, maar komt er toch nog genoeg licht binnen. Let er wel op dat je voor jaloezieën kiest die waterbestendig zijn. Voor een kinderkamer zijn rolgordijnen dan weer geschikter. Slaapt je kind graag in het donker, koop dan zeker verduisterende gordijnen. Het voordeel van rolgordijnen is dat ze meestal afwasbaar zijn. Ideaal voor vlekken door vieze kinderhandjes of viltstiften.

Standaardmaat of niet?

Wie in een nieuwbouwwoning woont of renovatiewerken heeft uitgevoerd, zou wel eens grotere ramen kunnen hebben dan de standaard voorschrijft. Overgordijnen op maat zijn dan ook ideaal voor grote ramen die toch verduisterd moeten worden. Bovendien creëren dergelijke overgordijnen een gezellige sfeer en zorgen ze voor meer warmte. Het perfecte gordijn voor de woonkamer! Kies je voor gordijnen op maat, dan kan je zelf aangeven welke stof en kleur je verkiest, in welke mate de gordijnen moeten verduisteren en hoe lang en breed ze moeten zijn. Afhankelijk van de voering die je kiest, verduistert een gordijn meer of minder, maar een dikke voering isoleert ook beter en is geluidswerend.

Bij de meeste speciaalzaken kan je kleurstalen aanvragen. Door deze kleurstalen te gebruiken, kan je thuis rustig bekijken of de kleur die je in gedachten had wel degelijk past bij de kamer en de rest van het interieur.

Geplaatst in: page