Wat zijn de beste kunststofplaten voor DIY-projecten?

DIY-projecten worden steeds populairder. Op Youtube zijn tal van instructievideo’s te vinden om zelf aan de slag te gaan. DIY-projecten zijn naast een mooie hobby voor de liefhebber vaak ook nog eens kostenbesparend. Door zelf aan de slag te gaan in huis bespaar je daadwerkelijk op kosten. Het leuke is: je kunt vaak meer dan je zelf vermoedt! Voor veel bouwprojecten is hout nodig, maar ook kunststof. Denk maar eens aan het maken van een overkapping, of een voorzetraam. Wanneer gebruik je welke kunststofplaten?

Populaire kunststofplaten voor DIY-projecten

Kunststofplaten bieden vele mogelijkheden voor toepassingen in huis. Van de keuken tot de badkamer kom je kunststofplaten tegen. Soms vormen ze een prachtig en voordeliger alternatief voor glas. Heb jij een specifiek DIY-project voor thuis in gedachten, dan kun je na het opmeten de kunststofplaten direct in de juiste vorm bestellen bij kunststofgroothandel PerlaPlast – speciaalzaak voor kunststofplaten. Voor thuisgebruik zijn 2 soorten kunststofplaten zeer geschikt en het meest voorkomend. Lees maar mee.

Plexiglas voor DIY-projecten

Plexiglas is een ideale kunststof voor thuisgebruik; het leent zich voor diverse toepassingen in huis. Zo vinden we plexiglas terug in de badkamer, waarbij het kan dienen als scheidingswand tussen de douche en toilet bijvoorbeeld. Bij inloopdouches is het zeer eenvoudig om zelf van plexiglas een scheidingswand te maken.

Maar plexiglas kan meer: in de keuken kun je plexiglas terugvinden als fraaie hoogglans wand bij het aanrecht. En is er een storend bovenlicht in je slaapkamer, waar telkens licht van de gang in valt; plaats er donkerkleurig plexiglas op maat in en het bovenlicht is afgesloten.

Aandachtspunten plexiglas

Het fijne is dat plexiglas volledig op maat gemaakt besteld kan worden. Want niet ieder type plexiglas is zelf goed te bewerken; dit is dus een nadeel. Wie zelf wil kunnen zagen in het plexiglas bestelt in dat geval gegoten plexiglas (GS), wat niet scheurt of afbrokkelt bij bewerking.

Let op: plexiglas is niet bestand tegen hitte. Daarnaast is het materiaal niet krasbestendig; iets om rekening mee te houden.

Polycarbonaat voor DIY-projecten

Polycarbonaat is evenals plexiglas in vele diktes verkrijgbaar. Het materiaal is praktisch onverwoestbaar en tot 250 maal sterker dan glas(!) Het is dus niet zo verwonderlijk dat polycarbonaat een veel gekozen materiaal is. Polycarbonaat kan in vele vormen ontwikkeld worden. Een veel gekozen toepassing van polycarbonaat is het golfplaat dak, op terrasoverkappingen of schuren. Polycarbonaat wordt vaak als glasvervanger ingezet. Ook is het te gebruiken als voorzetraam bij enkelglas; iets wat vele malen voordeliger is in aanschaf dan dubbelglas.

Aandachtspunten polycarbonaat

Polocarbonaat is UV werend. Je kunt dus met een gerust hart achter of onder een polycarbonaat plaat plaatsnemen zonder zonnebrandschade op te lopen op je huid. Ook is polycarbonaat brandvertragend verkrijgbaar, echter op den duur zal ook deze variant kunnen ontbranden; hetzij vertraagd. In tegenstelling tot glas kan polycarbonaat niet tegen zeer hoge temperaturen én krast het materiaal sneller dan glas.

Tot slot

Meer uitgebreide achtergrondinformatie over kunststof producten voor DIY-projecten tref je bij kunststofgroothandel PerlaPlast.

Geplaatst in: page