Wanneer is het tijd om je sloten te laten servicen

Om lang van je apparatuur te kunnen genieten dien je deze regelmatig te onderhouden of te servicen. Hetzelfde geldt ook voor de sloten in je huis. Een goede slot kost heel veel geld en deze wil je daarom niet elk jaar vervangen.

Wanneer weet je dat je een slot moet servicen?

Draait je sleutel heel moeilijk in het slot dan weet je dat het slot toe is aan een servicebeurt

Soms merk je dat de sleutel heel moeilijk kunt draaien in het slot. Dat wil zeggen dat er heel veel vuil in het slot zit. In zulke gevallen is het verstandig om een slotenmaker te laten langskomen om het slot te servicen. De slotenmaker zal het slot losmaken en deze schoonmaken en de nodige olie ervoor plaatsen.

 

Gevolgen van het niet optijd servicen van je sloten

Laat je de sloten in huis niet regelmatig servicen dan kunnen deze door vuil of door ontstane roest heel moeilijk open gaan. In de ergste gevallen kan jouw sleutel zelf kapot gaan in het slot.

Gaat je sleutel kapot in het slot dan ben je in principe al laat met het servicen. Een slotenmaker zal dan langs moeten komen en als je geluk heb dan kan het slot nog gerepareerd worden.

 

Zelf je sloten servicen

Ben je misschien een beetje handig dan kun je ook zelf de sloten in je huis servicen. Sloten in huizen worden elke dag gebruikt en moeten daarom ook heel goed onderhouden worden. Om het slot soepel te houden is  het aangeraden om regelmatig smeerolie te gebruiken hiervoor. Voor sloten worden 2 type smeermiddelen gebruiken namelijk 1 die beschermi ng biedt en de ander die probleemoplossend is.

Beschermende olie

Onder beschermende olie wordt verstaan olie die roestvorming kan voorkomen. Een voorbeeld hiervan is silliconespray of kroonolie. De olie moet regelmatig gespoten worden in het slot waardoor probleem oplossend olie niet nodig is.

 

Probleem oplossende olie

Een voorbeeld van probleem oplossende olie is de WD20. Gaat je slot moeilijk open door roestvormi ng dan kun je WD20 hiervoor spuiten.

 

Er zijn nog andere smeermiddelen die je zou kunnen gebruiken om jou sloten te servicen.

Enkele daarvan zijn:

  • Grafietpoeder

Dit middel wordt gebruikt bij openslotsystemen en niet voor cylindersloten. Openslotsystemen zijn sloten die gebruikt worden voor binnendeuren. Dit middel is zelfsmerend en ook heel zacht. Deze kun je ook goed gebruiken voor piepende scharnieren.

  • Slotspray

Slotspray is te herkennen aan de blauwe of groene kleur. Dit product heeft verschillende werkingen namelijk; het product is waterverdringend en is verder ook waterafstotend, ook heeft het product een smerende werking en biedt hiernaast ook een beschermende werking, het voorkomt slijtages aan het product, zorgt ervoor dat vuil en stof opgelost worden en zorgt er ook voor dat het slot niet vast vriest.

Als je meer te weten wenst te komen hierover, kun je handige informatie vinden op vele slotenmaker websites. Neem je tijd om goed na te gaan, zodat je  een top slotenmaker in dienst neemt. Een ieder wil het beste, jij toch ook?!

Geplaatst in: page