Waarom je LED tl-armaturen moet kopen

Je ziet ze in bijna elk kantoorpand en in elke winkel: de tl-buis. Tl is de afkorting van tube light of tube luminescent. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is een tl-buis niet een lamp zoals bijvoorbeeld de gloeilamp. Een tl-buis is namelijk een holle glazen buis waarvan de binnenkant is bedekt met een laagje fluorescerende stof. De buis is gevuld met aan aantal gasvormige elementen zoals kwik gas. Doordat aan beide uiteinden van de buis elektroden zitten ontstaat daartussen een gasontlading. Door deze ontlading zendt de kwikdamp ultraviolette stralen uit, die door de fluorescerende laag worden omgezet tot een licht wat wij als mensen kunnen zien. De tl-buizen worden bevestigd met een tl-armatuur, zodat het licht in een bepaald hoek in de ruimte kan schijnen. Tl-buizen waren zuiniger dan gloeilampen, vandaar dat kantoorpanden en winkels massaal overstapten naar tl-buizen toen deze op de markt kwamen.

 

LED tl-buizen versus conventionele tl-buizen

Tegenwoordig bestaan er ook LED tl-buizen. LED tl-buizen hebben meestal een hogere lichtopbrengst, zijn zuiniger en gaan langer mee. Bovendien knipperen ze niet eerst hinderlijk aan- en uit als je de lamp aan doet. Dat de nieuwe LED tl-buizen nog zuiniger zijn dan de oude tl-buizen is de reden dat veel mensen hun oude tl-buizen willen vervangen door een LED variant. Een ander voordeel is dat een LED tl-buis niet 360 graden rond straalt zoals een gewone tl-buis, maar straalt in een hoek van 120 graden. Je kunt het licht dus beter richten zonder dat je een reflecterende plaat achter de lamp hoeft te plaatsen.

Waarom moet je bestaande armaturen vervangen voor LED tl-armaturen?

Als je de tl-buizen wilt gaan vervangen door LED tl-buizen is het goed om te weten dat je meestal niet zomaar de nieuwe buizen in de oude armaturen kunt draaien. De oude armaturen hebben namelijk voorschakelapparatuur die je moet weghalen of proberen te overbruggen. Het nadeel van knutselen aan een bestaand armatuur is dat je garantie vervalt. Er zijn wel een aantal LED tl-buizen waarbij starter overbruggers worden bijgeleverd zodat je het oude armatuur kunt gebruiken, maar vaak is het noodzakelijk om je oude armatuur te vervangen voor LED tl-armaturen. Dat is meteen een goede gelegenheid om een eigentijds model uit te kiezen wat helemaal in je nieuwe interieur past.

Hoe kies je een LED tl-armatuur?

Er zijn diverse modellen LED tl-armaturen op de markt. Er zijn armaturen voor één buis of twee buizen, waterdichte armaturen. Bij het uitkiezen van de juiste armatuur moet je ook rekening houden met de LED tl-buis die je in het armatuur wilt gaan plaatsen. De meest voorkomende LED tl-buizen zijn de t5 en t8 buizen. De t8 buizen zijn 2,5 cm in diameter. De t5 buizen zijn 1,5 centimeter in diameter. Daarmee zijn ze niet alleen smaller maar ook zuiniger. Bovendien zijn de t5 tl-buizen ook korter. Bovendien hebben de t5 en t8 buizen ook andere fittingen. Het is dus raadzaam om te bekijken of de LED tl-buizen die je wilt kopen ook passen bij het armatuur dat je op het oog hebt.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page