Waar moet een bouwmeterkast aan voldoen?

Op een bouwplaats is het van groot belang om een betrouwbare energievoorziening aan te leggen met behulp van een bouwmeterkast. Een meterkast bevat een elektronische aansluiting, meter en verdeelrichting voor de aansluitingen op de bouw. De kast bestaat uit meerdere vakken. De ene is voor de netbeheerder en de andere is voor de klant. Als projectmanager op locatie heb je toegang tot beide compartimenten van de bouwmeterkast. De projectmanager is dan wel verantwoordelijk voor het afsluiten van de beide vakken. Houd er echter rekening mee dat je niet het recht hebt om de gegevens in de sectie “netbeheerders” te wijzigen. Je kunt echter wel zelf de meter aflezen om in te schatten hoeveel energie er op de bouwplaats wordt verbruikt.

Op de bouwplaats is een goede stroomvoorziening essentieel. Zonder elektriciteit werken elektrisch gereedschap of bouwliften niet meer. Hierdoor is het voor bouwers niet meer mogelijk om hun werk effectief uit te voeren. Elektriciteit is nodig, maar brengt ook veel gevaren met zich mee. Daarom worden hoge eisen gesteld aan de betrouwbaarheid van de meterkast. Maar aan welke voorwaarden moeten de bouwmeterkasten nou precies voldoen?

Aan welke eisen moet een bouwmeterkast aan voldoen?

Bij het aanschaffen van een bouwmeterkast moet je letten op de betrouwbaarheid van de leverancier. Dit kun je direct afleiden uit de beschrijving van de bouwmeterkast. Er moet aan de algemene eisen worden voldaan, zo moet de kast voldoen aan de norm NEN-EN-IEC 61439. Hiermee geeft de leverancier aan dat zijn bouwmeterkast voldoet aan de normen voor laagspanningsschakelapparatuur en stroomverdelingsapparatuur. Bovendien moet elke kast een gele driehoeksticker en een bliksemschicht aan de voorkant hebben. Bovengenoemde eisen worden elk jaar weer strenger, dus het is van groot belang om constant de huidige richtlijnen en voorschriften te volgen. Zo zorg je voor een veilige en betrouwbare energievoorziening op de bouwplaats.

Bouwmeterkast kopen voordeliger dan huren

Ten eerste is het een goede investering om een ​​meterkast te kopen in plaats van een stroomkast te huren. Het huren van een kast kost gemiddeld 40 euro per week. Doordat de tijdelijke gebouwaansluiting gemakkelijk een half jaar of zelfs een heel jaar kan worden gebruikt, heb je jouw investering in je eigen bouwmeterkast binnen zes maanden terugverdiend. Eens als het werk is gedaan, kun je de gebruikte tijdelijke powerbox eenvoudig doorverkopen via een bekende particuliere verkoopsite. Je krijgt gemakkelijk de helft van de nieuwprijs ervoor.

Plaatsing van de bouwmeterkast

Bij het installeren van een bouwmeterkast is het van groot belangrijk om op veel dingen te letten. Evenzo moeten enkele vereisten worden overwogen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Het is belangrijk om de bouwmeterkast altijd op een veilige locatie te plaatsen. Belangrijk is hierbij dat het werkverkeer moeilijk of niet in aanraking kan komen met de kast.
Het is niet toegestaan om een aangesloten kast te verplaatsen! Dit kan tenslotte voor levensbedreigend situaties zorgen. De bouwmeterkast moet op de grond worden bevestigd. Tenslotte mag er absoluut geen beweging in de constructie aanwezig zijn.
In sommige gevallen is de kast voorzien van een draagframe. Als dit het geval is, is het belangrijk om tijdens het aansluitproces ongeveer 0,60 meter vrije ruimte onder de bouwmeterkast te laten.

Op de bouwplaats is het van een essentieel belang om in het bezit te zijn van een betrouwbare bouwmeterkast. Zorg voor meldingen van betrouwbare leveranciers en houd rekening met de wettelijke richtlijnen omtrent veiligheid, zodat je altijd kunt profiteren van de beste en veilige energievoorziening op jouw bouwplaats. Al zou je een aantal extra dingen moeten aanschaffen zoals een krachtstroomstekker. Veiligheid gaat voor!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (thijs.seoiskey), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page