Tips voor het onderhouden van je CV Ketel

Ketelonderhoud is van cruciaal belang, maar toch wordt het vaak door huiseigenaren verwaarloosd. Ketels zijn niet alleen duur om te repareren en te vervangen, maar ze kosten ook meer om te functioneren als ze niet goed werken, waardoor ze de gezondheid van je gezin in gevaar kunnen brengen.

Je CV ketel is immers één van de nuttigste apparaten in huis, behalve als de ketel niet goed onderhouden wordt. Hoewel voor effectief ketelonderhoud uiteindelijk professionele hulp nodig kan zijn, is er veel wat je zelf kunt doen om je ketel in uitstekende staat te houden zonder enige ervaring of specifieke kennis.

Een ketel moet gemiddeld tussen 12 en 15 jaar meegaan, maar er zijn een paar methoden om de levensduur van je ketel te verlengen, zodat je er het meeste uit haalt.

Plan jaarlijks onderhoud van je boiler

Je ketel is, net als een auto, een apparaat dat regelmatig onderhoud nodig heeft. Elk jaar moet je ketel goed onderhouden worden om hem optimaal te laten werken, storingen te vermijden, de levensduur te verlengen, de verwarmingsuitgaven te verminderen, en te garanderen dat de ketel nog steeds onder de fabrieksgarantie valt. Dit moet gebeuren door een expert die kan controleren of alle onderdelen in goede staat zijn en eventuele kleine gebreken kan opsporen voor ze lastige en dure storingen worden. Een loodgieter kan dit uitvoeren, of je nu kiest voor een loodgieter in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Loodgieter Den Haag: loodgieters hebben ervaring in het onderhouden van ketels.

Met een beetje vooruitplannen kunnen heel wat problemen met de CV ketel vermeden, of op zijn minst verlicht worden. En als er een probleem is dat jou of je gezin in gevaar brengt, wil je dat natuurlijk weten en aanpakken.

Zorg voor een goed geventileerde

CV ketel Boilers hebben ruimte nodig om goed te kunnen werken. De meeste mensen beschouwen hun ketelruimten als extra opslagruimte, wat prima is zolang de opgeslagen producten de ketel zelf niet verstoppen. Om te garanderen dat de boiler goed werkt, zorg je ervoor dat er geen jassen of andere voorwerpen overheen hangen.

Onderzoek de isolatie

Als het om het transport van warmte gaat, kan één kleine, blootliggende streek het rendement van de ketel drastisch verminderen. Omdat warmte ontsnapt als de ketel niet goed geïsoleerd is, lijdt het rendement van de ketel hieronder. Zorg ervoor dat de isolatie van je ketel in goede staat is en controleer regelmatig op gaten of zwakke plekken. Ook schoonmaken is noodzakelijk. Als je ketel schoon is, zal hij efficiënter werken. Controleer ook op roet, want te veel roet kan op een slechte verbranding wijzen. Controleer de voegen nu je toch bezig bent om te zien of er geen ongewenste lucht binnen sijpelt, die het rendement van de ketel beïnvloedt.

Let goed op radiatorproblemen

Radiatoren die bovenaan verwarmd worden maar onderaan koud blijven zijn een regelmatig voorkomend probleem. Dit is meestal te wijten aan vuil dat zich in de loop van de tijd in het systeem ophoopt en op de bodem van de radiator blijft liggen. Dit maakt het niet alleen moeilijker om je huis te verwarmen, maar het kan ook de kosten van de verwarming van je huis verhogen. Neem contact op met een technicus in dit geval. Het ventiel moet misschien vervangen worden als de radiator helemaal niet verwarmt en het ventiel duidelijk open staat.

Geplaatst in: page