Tips voor het financieren van je verbouwing

Heb je verbouwingsplannen? Het begint bij het dromen over een andere keuken, badkamer of het isoleren van je woning. Wat zou het een vooruitgang betekenen, en dat niet alleen: dankzij de verbouwing stijgt je woning ook nog eens meestal in waarde! Een win-win situatie; je woont prettiger in je duurzame, of luxere woning en de geïnvesteerde kosten betalen zich vaak ook nog eens terug. Alleen, waar doe je het van? Want als je zelf over onvoldoende financiële middelen beschikt om de verbouwing te financieren, dan blijft het bij dagdromen. Doodzonde natuurlijk. Hoe krijg je dan wel je financiering rond voor je plannen? We nemen het hier met je door.

Hoe kun je een verbouwing financieren?

Indien jouw financiële middelen niet toereikend zijn voor je verbouwingsplannen, kun je uitwijken naar het lenen van geld. Geld lenen kost je geld doordat je altijd rente zult betalen over het geleende bedrag, dat weten we allemaal en toch kan geld lenen soms zeer effectief zijn.

Investeren in je woning

Geld lenen voor een verbouwing kost je dan wel geld, maar betekent een investering in je woning. Investeren in je koopwoning is vrijwel altijd een goed idee; het levert in veel gevallen een waardevermeerdering van je woning op. Het renoveren en moderniseren van muren, vloeren, ramen en deuren, het dak, sanitair en de keuken zorgt ervoor dat je meestal je woning gemakkelijker kunt verkopen tegen een gunstige en hoger prijs dan zonder de renovatie.

Verduurzamen van je woning is daarnaast eveneens zeer interessant. Door verduurzamingsmaatregelen te nemen zoals isolatie aanbrengen, zonnepanelen laten plaatsen, warmtepomp aanschaffen verhoog je het energielabel van je woning, bespaar je op energiekosten en zorg je ook in de meeste gevallen voor een waardevermeerdering van je woning. Je leent geen geld voor luxe goederen, maar juist als investering.

Welke soorten leningen zijn geschikt voor je verbouwingsplannen?

Persoonlijke lening

Vaak genieten persoonlijke leningen de voorkeur, zeker wanneer er geen sprake is van een bouwdepot. Persoonlijke leningen betekent lenen op duidelijke, ingekaderde voorwaarden:

  • Er wordt een vaste looptijd overeengekomen, meestal dient het geleende geldbedrag tussen 12 en 36 maanden afgelost te zijn. Minimaal wordt het bedrag tussen 1 jaar en maximaal 3 jaar tijd afgelost.
  • Naast de looptijd wordt een vaste, maandelijks aflossing afgesproken – dit bedrag is inclusief de rente.
  • Er wordt een vaststaand rentetarief overgekomen voor de gehele looptijd.
  • De financiële instelling zal beoordelen of je kredietwaardig bent aan de hand van o.a.: vast inkomen uit loon, leeftijd, overige schulden, bestaande vaste maandelijks lasten, gezinssamenstelling en overige punten.

Bouwdepot

Wie een andere woning koopt en verbouwingsplannen heeft kiest eerder voor een bouwdepot. Deze is in de hypotheek onder te brengen, hoewel de hypotheek de aankoopwaarde van de woning financiert en geen overige zaken. Daarom kan een taxateur vaststellen wat de woning ná de verbouwing waard zou zijn. Dit bedrag kan dan gelden als hypotheekbedrag, waardoor er dan ruimte ontstaat voor een bouwdepot. Bij een bouwdepot voor verduurzaming kan de hypotheek in sommige gevallen uit 105% van de woningwaarde bestaan; informeer hiernaar bij de hypotheekverstrekker.

Geplaatst in: page