Tips voor de échte tuinman of -vrouw

Denk jij erover professioneel tuinwerk te doen? Ben jij een hovenier in hart en nieren? Of wil je gewoon aan de slag in je eigen tuin, maar weet je niet direct waar je moet beginnen? Dan zit je goed bij deze blog. We geven je enkele tips voor professionele tuinmannen en – vrouwen voor het productievere en betere werk in de tuin!

Wat is een hovenier?

Een hovenier of tuinman houdt zich bezig met het onderhoud en de aanleg van tuinen. Dat kan privé zijn, bij particulieren thuis, maar ook gemeentelijke tuinen kunnen hieronder vallen. Sommige terreinen zijn zo groot dat meerdere hoveniers zich fulltime bezighouden met het onderhoud ervan. Onkruid wieden, gras afrijden, bemesten, struikgewassen en bomen aanplanten, bloembedden onderhouden, enzovoort. Het werk van een hovenier is nooit gedaan. Afhankelijk van het seizoen staan hem of haar allerlei taken te wachten. Ook het zwaardere werk zoals hagen trimmen en bomen snoeien behoren tot het takenpakket.

Geschikte werkkledij

Een werkbroek is voor een hovenier geen overbodige luxe. Als je je bedenkt dat je regelmatig tussen de bomen, doornige struiken, prikkende planten en dichtbegroeide bossen vertoeft, kan je je wel inbeelden dat een stevige broek van bijvoorbeeld Snickers handig kan zijn. Zo’n professionele werkbroek beschermt je benen tegen puntige doorns, scherpe takken, maar ook venijnige insecten houd je makkelijker op afstand.

Geschikt schoeisel

Niet alleen een stevige werkbroek is voor een hovenier van belang. Ook met degelijk schoeisel ben je gegarandeerd vooruit geholpen. Een dagje op sneakers in de tuin, dat gaat nog wel, maar fulltime als tuinman of -vrouw op basketters, dat zal je je snel beklagen. Het is bovendien ook gevaarlijk. Zo zou er een grote, dikke tak op je voet kunnen vallen waardoor je bijvoorbeeld een teen breekt en werk-onbekwaam bent. Dat wil je natuurlijk niet en zorg daarom voor goede veiligheidsschoenen, liefst met stalen tip.

Opleiding tuinman

Wil je van hobbyhovenier overschakelen naar beroepshovenier? Dat kan, maar denk eraan: een goede tuinman is ook een goede planner. Hij of zij moet rekening houden met de seizoenen, welke planten er op welk moment welk onderhoud nodig hebben en hij kent de beste zaaitijden uit het hoofd. Jezelf zomaar een professional noemen is not done. Wil je het goed aanpakken, dan volg je best een opleiding. Weet dat je in weer en wind zal moeten werken. De opleidingen die je online vindt, zijn praktijkgericht en hands-on. Een tuinman werkt meestal op zelfstandige basis. Denk jij dat jij klaar bent voor deze uitdaging?

Geplaatst in: page