Spouwmuurisolatie: wat is de beste spouwmuurdikte?

Oorspronkelijk werden spouwmuren geplaatst omdat de spouw ervoor zorgt dat vocht zich niet van de buitenmuur naar de binnenmuur kan verplaatsen. Intussen is er een bijkomend voordeel ontdekt: wanneer de spouw wordt opgevuld met isolerend materiaal, doet deze ook dienst als thermische isolator.

Spouwmuurisolatie is zonder twijfel de snelste, eenvoudigste en meest rendabele methode om uw huis te isoleren. Het zal uw woning in amper één dag een pak energiezuiniger maken! Niet alle muren komen echter in aanmerking voor na-isolatie. Het is belangrijk om te bekijken hoeveel de minimale spouwmuurdikte bedraagt.

Wat is de ideale spouwmuurdikte?

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. Tussen beide muren bevindt zich een ruimte (de spouw). Deze spouw wordt opgevuld met isolerend materiaal, op voorwaarde dat de spouw dik genoeg is. We geven u enkele richtlijnen mee zodat u uw muren nader kan inspecteren:

De ideale spouwmuurdikte voor na-isolatie is tussen de 3 à 11 cm.
U kan de dikte van uw muren controleren bij een deuropening. Is uw muur minstens 25 cm breed, dan heeft deze een spouw.
Indien uw muur smaller is dan 25 cm, dan heeft uw muur hoogst waarschijnlijk geen spouw en kan niet na-geïsoleerd worden.

Vraag bij twijfel onmiddellijk advies aan een specialist. Hij zal gebruik maken van een sonar camera om in uw muur te kijken. Zo kan hij exact uw spouwmuurdikte berekenen en meteen bekijken of het mogelijk is om deze te isoleren. Lees meer over spouwmuurisolatie op www.spouwmuurisolatie-vergelijk.nl

Spouwmuurdikte en isolatiemateriaal

De dikte van uw spouwmuur speelt een belangrijke rol in de keuze van het isolatiemateriaal. Er worden grofweg drie soorten materiaal gebruikt voor het isoleren van een spouwmuur:

Vezelig materiaal, bijvoorbeeld glaswol of steenwol.
Korrelig materiaal, bijvoorbeeld isolatieparels.
Schuim, bijvoorbeeld PUR.

Laat deze beslissing echter over aan een ervaren isolatiespecialist. Hij zal u precies weten te vertellen welk materiaal het best geschikt is voor uw woning. Om de spouwmuurdikte en het isolatiemateriaal te bepalen spelen ook andere factoren een belangrijke rol:

Metselwerk De staat van uw metselwerk is bepalend voor het gebruikte isolatiemateriaal.
Cementbaarden Het kan zijn dat er cementbaarden zijn ontstaan tijdens het metselen van uw huis. Een cementbaard is een teveel aan cement dat van tussen de stenen naar de binnenkant van uw muren zakte en de spouw opvult.
Bouwpuin Vaak treft men ook puinsteen aan in de spouw. Dit puin belandde er tijdens het bouwen van uw woning.

Een isolatiespecialist gebruikt zijn sonar camera om al deze bijzonderheden van uw spouwmuur in kaart te brengen. Op basis hiervan zal hij de mogelijke isolatiematerialen en prijzen bespreken.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Marc Williame), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page