Rolsteiger kopen – Hoe kies ik de juiste steiger?

Een rolsteiger kopen, dit is de tijd! Het is namelijk weer voorjaar met veel prachtig weer, hierdoor kunnen de klussen rondom de woning weer opgepakt worden. Zowel de particulier als de professional is druk bezig met bijvoorbeeld het schilderen van een dakkapel, of het schoonmaken van de boeidelen. Bij veilig werken op hoogte is een steiger een handig hulpmiddel, maar hoe kiest u nu de juiste?

Waar op te letten bij de aanschaf van een rolsteiger?

Bij het kopen van een rolsteiger is het belangrijk om naar een aantal factoren te kijken. Zo moeten alle onderdelen gecertificeerd zijn en voldoen aan de geldende EN-norm. Uw leverancier kan hiervan altijd (als het goed is) een bewijs van overleggen. Daarnaast is het raadzaam om uit te zoeken welke regelgeving voor u van toepassing is. Voor particulieren gelden namelijk andere regels dan voor professionele gebruikers. Een ander punt van aandacht bij een ontvangen offerte is het bekijken en beoordelen van al het steigermateriaal. Er zijn namelijk partijen in de markt die andere onderdelen in een configuratie zetten, zodat zij een lagere prijs kunnen aanbieden terwijl dit ten koste kan gaan van de gewenste kwaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

• Verschillende soorten steigerwielen
• Soort platform: CarbonDeck is duurder dan hout
• Hoeveelheid onderdelen van elk
• Soort uitvoering stabilisator, of kantplankset

 

Hoe koop ik de juiste steiger?

Een rolsteiger kopen is iets wat u niet elke dag doet, u moet zich dan ook goed in dit onderwerp verdiepen. Enerzijds omdat u de juiste soorten en juiste aantallen onderdelen wilt hebben, anderzijds dat het gewoon veilig in gebruik is. Om tot een juiste keuze te komen voor de hoeveelheid onderdelen is het goed om vooraf dit lijstje af te vinken:

• Maak de keuze voor de breedte van uw stellage: 0.75, 0.90, of 1.35 meter
• Welke platformlengte is gewenst: 1.90, 2.50, of 3.05 meter
• Wat is de werkhoogte (**) die benodigd is?
• Soort platform: lichtgewicht, of houten vloer
• Moet de rolsteiger voldoen aan de nieuwe opbouwnorm?
• Heeft u voorkeur voor een merk?

** Met werkhoogte wordt het volgende bedoeld: platformhoogte + 2.00 meter. Stel dat de vloeren op 8.20 meter hoogte liggen, dan is de steiger 9.20 meter hoog en heeft u een werkhoogte van 10.20 meter.

Rolsteiger opbouwen (professioneel gebruik)

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat, is het voor de professionele gebruiker belangrijk om kennis te nemen van de opbouwregels. Deze regels voor op -en afbouwen van steigers geldt sinds 2018 en is in het leven geroepen om het aantal ongevallen terug te dringen bij dergelijk gebruik. Professionals moeten hierbij gebruik gaan maken van leuningen, die voor het betreden van het platform, in de rolsteiger frames worden gehangen. Hierna wordt een platform met luik geplaatst, waardoor u naar boven klimt. Eenmaal op het volgende niveau aangekomen, bent u door de leuningen beschermd tegen valgevaar. U bouwt de rolsteiger vervolgens door tot de gewenste werkhoogte.

Rolsteiger kopen? Vraag hulp

Bij de aankoop van een steiger is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele partij die van de hoed en de rand weet. Een bedrijf dat u hierin verder kan helpen is laddersenrolsteigers.nl. Zij hebben reeds jarenlange ervaring in de steigerbranche en kunnen u een vrijblijvende offerte op maat aanbieden. U voorkomt hiermee eventuele boetes en daarnaast geldt altijd: veiligheid gaat toch boven alles?

Geplaatst in: page