Realiseer een ergonomische werkplek bij jou thuis

Steeds meer mensen werken vanuit huis. Thuis werken kan erg fijn zijn, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals het realiseren van een goede ergonomische werkplek bij jou thuis om lichamelijke gezondheidsklachten te voorkomen. Maar hoe realiseer je dan een ergonomische werkplek? Wij leggen het uit.

Bureau

Of je nu van thuis uit of op kantoor aan het werk bent, je lichaam is niet gebouwd om dag in dag uit in dezelfde positie te blijven. Thuis een ergonomische werkplek realiseren begint bij het aanschaffen van de juiste kantoormeubelen, zoals een ergonomisch bureau. Je hoort regelmatig dat mensen aan de keukentafel werken. Een keukentafel staat vaak niet op de juiste hoogte voor jouw lengte. In dit geval wordt er een slechte lichaamshouding aangehouden die op de lange termijn voor klachten kunnen zorgen. Een oplossing hiervoor is een ergonomisch bureau die in de hoogte verstelbaar is. Een verstelbaar bureau geeft je ook de mogelijkheid om dynamisch te werken, ofwel om zittend en staand werken af te wisselen.

Bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is minstens net zo belangrijk als een fijn bureau. Een goede bureaustoel zorgt ervoor dat je in een correcte houding zit en geeft ondersteuning aan je rug. Daarnaast voorkom je rug- en andere gezondheidsklachten ermee. Bij het aanhouden van een ergonomische houding is het belangrijk dat beide voeten de grond raken en je armen leunen. Probeer rug- en nekklachten zoveel mogelijk te vermijden door je scherm en toetsenbord recht voor je te plaatsen.

Verlichting

Om vermoeide ogen en hoofdpijn tijdens het werken te voorkomen, is het belangrijk om voor veel verlichting te zorgen in de ruimte. De meest ideale lichtbron is het natuurlijk licht, maar niet elke ruimte in huis heeft voldoende lichtinval. Het is daarom belangrijk om taakverlichting te hebben. Denk hierbij aan spots aan het plafond of een bureaulamp. Bij te veel lichtinval is het belangrijk om de juiste raambekleding ervoor te hangen. Te veel lichtinval kan namelijk voor verblinding zorgen.

Planten

Planten zijn niet alleen leuk voor het interieur in je thuiskantoor, maar ze zijn ook nog eens goed voor de gezondheid en luchtcirculatie. Naast dat ze koolstofdioxide opnemen en zuurstof afgeven, kunnen ze ook daadwerkelijk giftige chemicaliën uit de lucht verwijderen. Daarnaast kunnen planten ervoor zorgen dat je je minder snel moe voelt, minder allergie symptomen hebt en je sneller hersteld van een verkoudheid.

Geplaatst in: page