Hoe kies ik duurzame gevelbekleding?

We gaan in alle sectoren op zoek naar meer duurzame bouwoplossingen, productie van materialen en ontginning van grondstoffen die op lange termijn de planeet en organismen zo min mogelijk schaden. Ook in de bouwsector wordt hier volop aandacht aan besteed. Welke gevelbekleding kies je als je op zoek bent naar duurzame gevelbekleding?

Wat betekent duurzaamheid in de bouwsector?

We horen de term ‘duurzaamheid’ vandaag overal. Steeds meer gaan we richting in een samenleving die duurzaamheid als een prioriteit beschouwt. Duurzaamheid is een breed begrip, maar kan je simpel verklaren als ‘milieuvriendelijk’ of ‘grondstofbesparend’. Ook binnen de bouwsector is duurzaamheid zo te benaderen. Duurzame bouwmaterialen zijn enerzijds met respect voor het milieu geproduceerd en van natuurlijke oorsprong, anderzijds hebben ze een relatief lange levensduur. Verder zijn de impact die de ontginning van het materiaal op het milieu heeft en de recyclagemogelijkheden bepalende factoren voor de mate van duurzaamheid.

Houten gevelbekleding

Hardhout als gevelbekleding geeft een mooie en natuurlijke look aan jouw woning. Hardhout is een duurzame keuze voor je gevelbekleding als het hout uit een duurzaam onderhouden bos is gekapt. Wil je zeker zijn dat het hout dat jij kiest aan deze voorwaarde voldoet? Informeer je dan grondig bij jouw leverancier en kies vooral voor Europees hout. Ook de productie van hardhout voor je gevel vraagt niet veel energie in vergelijking met andere bouwmaterialen. Hardhout heeft bovendien een lange levensduur en is bestand tegen weer en wind. Vind je hout op je gevel niet aantrekkelijk en hou je meer van een moderne afwerking? Dan is een aluminium gevelbekleding ook een duurzame optie. Hoewel de productie van aluminium energie-intensief is, is het door zijn lange levensduur en de mogelijkheid tot recyclage zonder in te boeten op de kwaliteit van het materiaal toch een duurzame keuze.

Thermowood gevelbekleding

Thermowood is door zijn lage kostprijs een prima alternatief op hardhout. Thermowood is hout dat een thermische behandeling onderging zodat het minder gevoelig is voor rot, schimmels en weersomstandigheden. Thermowood gevelbekleding is te verkrijgen in verschillende houtsoorten zoals dennenhout en essenhout. Het is goedkoper dan hardhout en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Naast gevelbekleding kan je thermowood gebruiken als terrasbedekking, maar ook als duurzaam hekwerk waar je tientallen jaren plezier van hebt. Met de tijd zal hout vergrijzen als je het niet regelmatig behandelt. Sommige mensen vinden dit net mooi, anderen willen liever de bruine kleur van het hout behouden. De keuze is aan jou!

Geplaatst in: page