Hoe een bestaand plat dak isoleren?

Ga jij je plat dak binnenkort laten isoleren? Dan kan jij vast wel wat informatie gebruiken. Er zijn namelijk verschillende manieren om een (bestaand) plat dak te isoleren. Ver hoef je niet te zoeken naar informatie, want in onderstaand artikel ontdek je alles wat je moet weten over het isoleren van je plat dak!

Waarom een bestaand plat dak isoleren?

Net zoals bij een schuin dak, is isolatie van een plat dak noodzakelijk. Enkel door goed te isoleren bescherm je je huis tegen indringend vocht en koude. Als je dak goed geïsoleerd is dan gaat er ook minder warmte verloren en dat zorgt ervoor dat je geld bespaart op je energierekening! Ontdek hoe je je dak efficiënt en goedkoop kunt isoleren op https://www.dakisolatie-vergelijk.nl

Hoe bestaand plat dak isoleren?

Je kan een plat dak op verschillende manieren isoleren: je kan kiezen voor een warm dak, een koud dak en een omgekeerd dak. Hoe dit juist in zijn werk gaat, lees je hieronder!

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt de draagconstructie van je plat dak geïsoleerd. Isolatie wordt langs de buitenzijde van deze constructie aangebracht, waardoor de constructiematerialen in de isolatieschil zitten. Er wordt vervolgens een afdekking geplaatst bovenop de isolatieschil. Dat kan EPDM, rubber of roofing zijn. Deze manier van isoleren wordt vaak gekozen, omdat het een zeer efficiënte manier is. Via deze methode zal de dakconstructie namelijk minder snel uitzetten of krimpen en daardoor is er ook minder kans op scheuren. Voor het isoleren van een plat dak via deze methode worden volgende materialen vaak gebruikt:

XPS-platen: XPS isolatieplaten zijn voordelig en makkelijk om aan te brengen. Ze hebben een gesloten celstructuur, waardoor ze erg drukvast zijn.

PIR-platen: Een andere soort isolatieplaten die vaak gebruikt worden voor de isolatie van een plat dak, zijn de PIR isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben goede brandwerende eigenschappen en zijn vaak bekleed met een dampdichte laag. PIR isolatieplaten zijn wel wat duurder dan XPS platen, maar de kwaliteit is ook wel hoger!

Koud plat dak

Je kan er ook voor kiezen om je plat dak te isoleren via een andere methode: het koud plat dak. Bij deze methode wordt het plat dak langs de binnenzijde geïsoleerd. Deze manier van isoleren is wel tot de helft goedkoper, maar veel minder efficiënt. Daardoor wordt ze meestal niet aangeraden.

Toch is het de makkelijkste manier om een bestaand plat dak te isoleren. Als je je plat dak via deze methode laat isoleren, dan is het belangrijk om een dampdicht scherm te plaatsen! Onderstaande materialen worden vaak gebruikt bij de isolatie van een koud dak:

Glaswol: Deze minerale wol is makkelijk om te gebruiken. Ze wordt tussen de spanten aangebracht en zorgt voor een goede isolatie. Het nadeel is dat dit materiaal wel wat irritaties op de huid kan veroorzaken. Het is dus aangeraden om jezelf te beschermen als je met glaswol werkt!

Rotswol: Een ander materiaal dat vaak gebruikt wordt bij het isoleren van een koud dak is rotswol. Ook rotswol is een minerale wol, maar er zijn wel wat verschillen met glaswol. Rotswol wordt namelijk gewonnen uit gesteente, waardoor het een milieuvriendelijker alternatief is. Dit materiaal zorgt ook voor een goede akoestische isolatie. Net zoals bij glaswol, moet je rotswol tussen de spanten van je dak stoppen.

Isolatieplaten: Je kan ook isolatieplaten gebruiken als je je plat dak via deze methode zult laten isoleren. Isolatieplaten hebben namelijk een geringe dikte en toch een hoge isolatiewaarden. Isolatieplaten kunnen makkelijk rechtstreeks gelijmd of gevezen worden.

Omgekeerd plat dak

Er is ook nog een derde mogelijkheid om een plat dak te isoleren: een omgekeerd dak. Deze methode is erg efficiënt en gaat nog een stapje verder dan het warm dak. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie op de waterkerende laag gelegd, waardoor deze ook in de isolatieschil zit. Er komt natuurlijk nog een beschermende laag bovenop de isolatie.

Deze isolatiemethode is ideaal voor dakterrassen, platte daken die belopen worden en balkons. Daarom is het ook belangrijk dat je bij een omgekeerd dak kiest voor isolatie die drukvast en weersbestendig is, een goede keuze hierbij zijn de XPS isolatieplaten!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Marc Williame), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page