Hierop moet je letten als je een cirkelzaag zoekt

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gebruik je een cirkelzaag niet om cirkels te zagen. Een cirkelzaag gebruik je net om kaarsrechte sneden te maken in uiteenlopende materialen als hout, kunststof en metaal. Wie een cirkelzaag wil kopen, merkt dat er heel wat verschillen zijn en dat ook de prijzen nogal variëren. We gingen te rade bij Zaagwijzer.nl, hét informatieportaal over zaagmachines, en leggen uit waarop je moet letten als je de beste cirkelzaag zoekt.

Grootte van de cirkelzaag

Cirkelzagen zijn er in verschillende uitvoeringen en afmetingen. Voor precisieklusjes is het handig als je een kleine cirkelzaag hebt. Dit wil zeggen dat de cirkelzaag een zaagblad heeft van minder dan tien centimeter. Deze cirkelzaagjes kan je met één hand bedienen, zodat je de andere hand vrij hebt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld tijdens het zagen laminaat op zijn plek houden.

Dergelijke kleine cirkelzagen zijn handzamer, maar je kan er natuurlijk minder diep mee zagen. Daarom zal je steeds rekening moeten houden met de dikte van het werkstuk. De cirkelzaag moet namelijk dieper kunnen zagen dan het werkstuk. Uiteraard speelt het cirkelzaagblad hierbij een belangrijke rol. Dergelijke cirkelzaagbladen zijn al minstens even divers als de cirkelzagen zelf. Je hebt er voor uiteenlopende materialen en ook de afmetingen kunnen verschillen. Het gaat dan niet alleen om de diameter van het zaagblad, maar ook om de diameter van het asgat. Dit is niet onbelangrijk, want de diameter van het asgat moet overeenstemmen met die van de cirkelzaag.

Klassieke cirkelzaag of een insteekcirkelzaag

Bij een klassieke cirkelzaag kan je niet middenin je werkstuk beginnen. Indien je dit wilt, heb je een invalcirkelzaag nodig. Het nadeel van zo’n invalcirkelzaag is dat je over het algemeen minder goed zicht hebt op je zaaglijn. Het is dan ook belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan. Daarnaast kun je maar beter voor de beste cirkelzaag met geleiderail kiezen. Dankzij deze geleiderail kan je rechte zaagsneden maken. Een handig alternatief is een cirkelzaag met een laser. De laser geeft dan netjes aan waar de zaaglijn zich bevindt.

Een accu of een (verleng)snoer

Een andere afweging die je moet maken, is of je een cirkelzaag wil die werkt op de netstroom of op een accu. Een accu klinkt aanlokkelijk, omdat je dan geen last hebt van een snoer en een verlengsnoer. Je kan er dus niet over struikelen of er per abuis in zagen. De bewegingsvrijheid is dan ook een belangrijk pluspunt. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo loopt de accu relatief snel leeg. Als je geen extra accu’s hebt, is de gebruiksduur met andere woorden beperkt. Daarnaast is een accucirkelzaag vaak minder krachtig dan een bedrade cirkelzaag. Vooral voor professionals kan dit een belangrijke beperking zijn.

Stofafzuiging

Het nadeel van een cirkelzaag is dat er heel wat schaafsel ontstaat dat net op de plek terechtkomt waar je moet zagen. Hierdoor verlies je het zicht op je zaaglijn. Daarom is een cirkelzaag met stofafzuiging aan te raden. Er zijn modellen waarop je een stofzuiger aansluit, maar er zijn er ook met een eigen stofzak. Over het algemeen is dit laatste toch net iets handiger.

Geplaatst in: page