Kalkaanslag is tegenwoordig een vervelend probleem dat in ieder huishouden aanwezig is. Dit is niet zo gek aangezien er in ons drinkwater veel calcium en magnesium zit. Deze twee mineralen zijn de boosdoeners die kalkaanslag veroorzaken. Je kunt kalkaanslag niet alleen vinden in de waterkoker, maar ook in de radiatoren en badkamer. In de waterkoker kan je dit herkennen aan de troebele schilfers die op de bodem zitten. Dit in tegenstelling tot kalkaanslag in de badkamer dat zich uit door een witte aanslag op de vloer en de douchekop. De kalkaanslag zorgt er niet alleen voor dat je vaker moet gaan schoonmaken, maar heeft ook nadelige gevolgen voor de energierekening. In deze blog vertellen wij je dan ook graag wanneer je een waterontharder nodig hebt. Lees snel verder en kom alles te weten!
Hard water is nadelig voor de energierekening
Je hebt vast wel eens gehoord dat je in bepaalde gemeenten in ons land last hebt van hard water. Hierbij gaat het niet om water dat hard uit de kraan komt, maar hoeveel kalkaanslagvormende mineralen er in het water zitten. Wanneer er veel calcium en magnesium aanwezig is, dan kan je ervan uitgaan dat jij last hebt van hard water. Er wordt steeds vaker door mensen beweert dat hard water nadelige gevolgen heeft voor onze gezondheid. Hier is niets van waar, want hard water heeft alleen een invloed op de levensduur van huishoudelijke apparaten. Daarnaast heeft kalkaanslag een isolerende werking wat ervoor zorgt dat je meer energie gaat verbruiken. Deze verhoogde stookkosten brengen een hogere energierekening met zich mee en zijn ook nog eens slecht voor het milieu.
Kalkaanslag direct verminderen
Vandaag de dag zijn er verschillende manieren om kalkaanslag te verminderen. Zo kan je ervoor kiezen om regelmatig anti-kalkmiddel in de wasmachine te stoppen of alle huishoudelijke apparaten te ontkalken met natuurazijn. Voor het verwijderen van kalkaanslag in de badkamer of het toilet kan je zelfs met een kalkreiniger aan de slag gaan. Al deze manieren kosten weinig geld, maar kosten wel veel tijd. Je moet immers meerdere keren per jaar aan de slag gaan om kalkaanslag als sneeuw voor de zon te laten verwijderen. Om tijd te besparen kan je een waterontharder kopen. Hiermee worden alle kalkaanslagvormende mineralen uit het water gezuiverd, zodat er alleen zacht water ontstaat. De perfecte oplossing om kalkaanslag direct te verminderen!
Afhankelijk van de woonplaats
Natuurlijk vraag jij je nu af wanneer je een waterontharder nodig hebt. Dit is geheel afhankelijk van de gemeente waarin jij woont. Alle gemeentes in Nederland hebben immers een andere waterhardheid. Om dit voor jouw woning te achterhalen, kan je een specialist langs laten komen. Deze specialist bepaalt dan de waterhardheid met behulp van de Duitse hardheid. Dit wordt tegenwoordig ook wel aangeduid als dH. Hierbij geldt dat hoe hoger deze waarde is, des te harder het water is. Men spreekt dan ook van zacht water bij een getal tot 8 dH en hard water bij 18 dH en hoger. Alle getallen die hiertussen liggen horen bij gemiddeld tot redelijk hard water. Specialisten
adviseren altijd om een waterontharder te nemen bij 14 a 17 dH en hoger. Bij een lagere waarde is het de vraag of het de investering wel waard is. Bekijk snel alle verschillende waterverzachters en ontdek de magie zelf.