Eenvoudig zelf aluminium kozijnen verven

Is het alweer een aantal jaren geleden dat jij aluminium kozijnen hebt laten plaatsen? Dan kan het gebeuren dat je niet helemaal meer verliefd bent op de huidige kleur. Dit is niet zo gek aangezien de woontrends voortdurend veranderen. Zo zijn momenteel de donkere kleuren en een visgraatvloer mateloos populair. Niet voor niets zie je steeds vaker de zwarte metalen deuren en kozijnen voorbijkomen op tv, het internet en in woonmagazines. Om jouw kozijnen nieuw leven in te blazen, kan je ervoor kiezen om zelf je aluminium kozijnen te verven. Hoe je dat doet? Dat lees je natuurlijk in deze blog!

Verven gaat niet zomaar

Kozijnen zijn over het algemeen gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit materiaal heeft als eigenschap dat het hard, slijtvast en geen vuil aantrekt. Door de harde en gladde oxidelaag zijn de aluminium kozijnen van HEPRO lastiger te verven en te schuren. Daarnaast hecht de verf niet zomaar, waardoor standaard verf geen uitkomst is.

Om jouw aluminium kozijnen toch te kunnen verven is het noodzakelijk om allereerst de kozijnen te beitsen of stralen. Dit zorgt ervoor dat de verf een betere hechting krijgt. Hierna gebruik je een twee-componenten primer op basis van epoxy en polyethaanverf voor de kleur. Deze bestandsdelen hebben als kenmerk dat het lang mooi blijft. Vervolgens kan je de aluminium kozijnen gaan verven met een water gedragen acrylaatverf. Dit geeft het beste resultaat.

Reken af met roest

Voordat je kunt gaan beginnen met het verven van jouw aluminium kozijnen is het belangrijk om eventuele roestplekken te verwijderen. Wanneer je dit niet doet, dan kunnen deze plekken ervoor zorgen dat het aluminium aantast. Dit gaat ten koste van de levensduur van jouw kozijnen. Voor het verwijderen van de roestplekken kan je bijvoorbeeld HG roestoplosser gebruiken. Dit reinigingsmiddel zorgt ervoor dat de grootste plekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hierna is het mogelijk om de loszittende roest te verwijderen met een plamuurmes. Hierbij is het niet nodig om te schuren.

Aan de slag met het verven

Heb je bovenstaande onderdelen uitgevoerd? Dan is het tijd voor het leukste werk, namelijk: verven. Het verven van aluminium kozijnen is een flinke klus. Je moet er niet alleen veel tijd in steken, maar het vraagt ook nog eens om precisie. Om te bewijzen dat iedereen zelf zijn aluminium kozijnen kan verven hebben wij onderstaande tips opgesteld. Hiermee laat jij binnen no-time jouw kozijnen weer stralen.

  1. Begin met het grondig schoonmaken van de kozijnen. Dit is ontzettend belangrijk, omdat anders de verf niet gaat hechten. Ontvet altijd alle kozijnen met een sopje van water en ontvetter. Spoel hierna alle kozijnen na met water.
  2. Gebruik afplaktape om de randen bij de ramen, muren en vensterbank te beschermen.
  3. Schuur de kozijnen gronding en veeg het stof direct weg.
  4. Ontvet alle kozijnen nogmaals zoals in stap 1 is omschreven.
  5. Breng een laagje grondverf aan. Roer de grondverf natuurlijk eerst goed door.
  6. Zodra de grondverf droog is, dan schuur je de kozijnen nogmaals volgens stap 3.
  7. Nu is het tijd om de eerste verflaag aan te brengen. Begin met de hoeken en randen naast de ramen. Hierna schilder je de lange delen in lange halen. Rol het geheel na met een smalle verfroller voor een perfect resultaat.
  8. Als de eerste verflaag droog is, breng dan de tweede laag dun aan zoals in stap 7.
  9. Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is.
  10. Twee weken na het verven zijn de aluminium kozijnen goed droog.

Natuurlijk kan je deze tips niet alleen gebruiken voor het verven van aluminium kozijnen. Het is immers ook mogelijk om jouw goedkope aluminium schuifpui hiermee te lijf te gaan. Zo weet je zeker dat je eventuele beschadigingen voorkomt. Bovendien creëer je met het verven van de aluminium deuren en schuifpui een complete uitstraling buitenshuis. Jouw huis zal de uitblinker van de straat worden!

Geplaatst in: page