Een lening afsluiten voor een verbouwing

De kosten van een woning verbouwen zijn soms hoger dan je in gedachten had. Je kunt je spaargeld gebruiken om de kosten te dekken, een tweede hypotheek inzetten of een lening afsluiten. Maar welke optie komt het meest in aanmerking voor een verbouwing? En welke voordelen zit er aan het afsluiten van een lening voor een verbouwing?

Verbouwing financieren met spaargeld

Heb je bedrag boven de €30.000 (of €60.000 voor gezinnen) dat opgebouwd is door spaargeld waarover je vermogens- of inkomensheffing betaalt? En heb je het geld lange tijd niet nodig? Dan kun je je spaargeld het best gebruiken voor het financieren van een verbouwing.

Tweede Hypotheek afsluiten

Ook kun je voor een verbouwing een tweede hypotheek afsluiten bij de bank waar je huidige hypotheek loopt. Let wel goed op de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer risico de bank loopt. De bank kan in dat geval een hogere opslag rekenen op de hypotheekrente; je betaalt dan een hogere rente over de totale hypotheek.

Lening afsluiten voor een verbouwing

De rente van een lening is flink hoger dan die voor een hypotheek, maar er zijn geen bijkomende kosten zoals advies- en notariskosten. Bij een laag bedrag en een korte looptijd ben je met een persoonlijke lening voordeliger uit. Als je de lening annuïtair aflost, is de rente fiscaal aftrekbaar.

Het nadeel van de persoonlijke lening afsluiten is dat je de desbetreffende lening in maximaal tien jaar moet terugbetalen, terwijl je de kosten van een hypotheek over dertig jaar mag verdelen. De maandlasten van een lening zijn daardoor hoger dan de maandlasten van een hypotheek.

De tip die wij jou meegeven is dat het onverstandig is om doorlopend krediet af te sluiten (in plaats van een persoonlijke lening) voor een verbouwing. De rente van zo’n krediet mag je niet van de belasting aftrekken.

Nationale Hypotheek Garantie

Een lening afsluiten kan resulteren in het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), voor je hele hypotheek. Dus ook als je hierop geen recht had toen je het huis kocht. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je leent, een klein bedrag is al genoeg. Het totale hypotheekbedrag plus verbouwingshypotheek mag niet hoger zijn dan €290.000 en ook niet hoger dan 100% van de marktwaarde van de woning.

Voor het afsluiten van een lening is het vergelijken van leningen goed om vooraf te doen. Hierdoor ontstaat meer inzicht in de maandlasten en bijkomende rente van een lening.

 

— Advertorial —

— Het lenen van geld kost geld —

Geplaatst in: page