Duurzame dakdichting

Om je dak te dichten zijn er tal van mogelijkheden. Bij het zoeken naar het meest geschikte materiaal, kan je best ook EPDM overwegen.

Extreme omstandigheden

EPDM is een afkorting die staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een hele mondvol. Het is  een synthetisch rubber dat bijzonder geschikt is voor onder andere dakafdichting. Veel mensen denken dat het een nieuw materiaal is, maar eigenlijk werd rubber al uitgevonden in de jaren vijftig in het Midden-Oosten. Toen al werd het daar toegepast als dakbedekking onder de hete zon.

EPDM is zeer goed waterdicht, een eerste vereiste voor een dak. Naast de bescherming tegen regen, is de folie ook uitstekend bestand tegen andere weersinvloeden zoals uv-straling en ozon. Bovendien heeft het materiaal een hoge elasticiteit, het kan rekken tot wel 400%. Dat maakt het makkelijker om het te bevestigen op de ondergrond. En, nog belangrijker, de elasticiteit zorgt ervoor dat de EPDM-folie bestand is tegen zowel zeer hoge als zeer lage temperaturen.  Al die eigenschappen hebben tot gevolg dat EPDM heel lang meegaat. Als je deze rubberfolie op je dak monteert, heb je er ruim vijftig jaar lang geen omkijken naar.

Geschikt voor groendak

Ook als je een groendak zou overwegen, is een EPDM dak een uitstekende keuze. Het EPDM-rubber is namelijk wortelwerend. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de wortels van de plantjes je dakbedekking niet beschadigen. Zo’n dak wordt vaak gelegd omwille van ecologische redenen. Het werkt isolerend, is een goede buffer voor regenwater en draagt bij aan de biodiversiteit. Gezien EPDM een minimale impact heeft op het milieu, vormt het samen met de laag planten een mooie combinatie. Door zijn hoge duurzaamheid zal het EPDM dak waarschijnlijk zelfs de levensduur van de vegetatielaag overtreffen. Denk er aan dat de ondergrond geschikt moet zijn. Net als bij een gewoon dak, moet de oppervlakte schoon zijn en vrij van scherpe uitsteeksels om EPDM goed te kunnen kleven. Bijkomend voor een groendak moet de dakbedekking en de constructie behoorlijk wat gewicht kunnen dragen.

Juist meten

EPDM plaatsen lijkt moeilijk om te doen, maar niets is minder waar. Alles begint natuurlijk met het meten van de oppervlakte van je dak. Dat moet correct gebeuren. Betalen voor overschot is immers zonde, maar bijbestellen omdat je dak maar voor de helft bedekt is, is even jammer. Als je de afmetingen hebt, kan je zelf het aantal rollen, de blikken lijm en de hoeveelheid kit berekenen die je nodig hebt. Nogal omslachtig en een telfoutje is snel gemaakt. Voor het gemak van de doe-het-zelver zijn er daarom EPDM-dakpakketten verkrijgbaar. Bij de bestelling geef je de lengte en breedte van je dak op en de gewenste dikte van het rubber. De rest wordt automatisch berekend. Makkelijk toch!

Als je de bestelling in huis hebt, kan je EPDM plaatsen. Bij een dakpakket is een handleiding ingesloten. Als je de verschillende stappen nauwgezet opvolgt, kan er eigenlijk niets fout gaan. Mocht je toch vragen hebben, dan kan je natuurlijk altijd de leverancier contacteren.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (SanderW013), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page