De aanschaf van een houten trap

Hout is sterk, maar ook kwetsbaar. Als he een nieuwe trap gaat kopen dan moet je de keuze maken voor hout of metaal. Bij sommige bedrijven zie je zelfs trappen in beton gegoten. In deze blog gaan we dieper in op de aankoop van een houten trap.

Houtsoorten

Als je een houten trap koopt zijn er 3 veel voorkomende houtsoorten. Vurenhout/dennenhout, beukenhout en eikenhout. In het geval van een dichte trap kan het voorkomen dat de tegentreden van MDF worden gemaakt, maar dit is niet altijd zo.

Vurenhout/dennenhout

Dit is een relatief zachte houtsoort. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je trap niet stevig is, maar in het hout ontstaan sneller deukjes of andere afdrukken/beschadigingen. Toch wordt deze houtsoort in veel huizen gebruikt, omdat het een goedkope houtsoort is. Voor zo ver er in deze tijd nog goedkoop hout is uiteraard.

Beukenhout

Beukenhout valt onder de categorie hardhout. Deukjes zul je in een beuken trap niet snel tegenkomen. Beukenhout is een perfecte houtsoort voor al je een hardhouten trap wilt, maar je wilt hem wel schilderen in een kleur. Beukenhout valt namelijk wat betreft prijs in de middenklasse.

Eikenhout

Dit is de duurste, maar ook de duurzaamste houtsoort. Ook eikenhout valt in de categorie hardhout, maar door zijn mooie uitstraling zou het advies zijn om hem transparant te lakken in plaats van te schilderen in kleur.

Behandeling van een trap

De trap behandelen is uitermate belangrijk voor het behoud van de trap. Dit kan met verschillende materialen zoals: Verf, lak of olie. Zonder behandeling droogt het hout uit en zal je trap binnen enkele tijd scheuren gaan vertonen en dat gaat uiteraard ten koste van de stevigheid.

Waar koop je een houten trap

Een trap kun je op verschillende plekken kopen. De meest bekende is natuurlijk een trappenwinkel of trappenfabriek. Maar denk ook eens aan de webshop houtcompleet.nl zij leveren zowel bouwpakkettrappen als maatwerk.

Geplaatst in: page