5 tips voor het schilderen van kamers

Ga je thuis schilderen? Het kost jaren voor een professionele schilder om de fijne kneepjes van het vak te leren. Een doe-het-zelf schilder kan tot goede resultaten komen zolang je het karwei niet onderschat. Met deze vijf tips voor het schilderen van kamers kun je vakwerk uitvoeren waar je trots op kunt zijn.

1. Begin met een plan

Het werk begint niet in de doe-het-zelf zaak en ook niet met kleurstalen. Begin eerst met een lijst te maken van zaken die je moet regelen en bepaal de juiste volgorde. Een kamer schilderen betekent ook dat je rekening moet houden met de inrichting. Denk aan de plaatsing van het meubilair of de raambekleding. Als je een goed plan hebt opgesteld met een duidelijke volgorde dan loop je later niet tegen onverwachte obstakels op in het proces. De tijd die je besteedt aan een plan maken verdien je dubbel en dwars terug bij het uitvoeren van jouw project. Denk ook vast na over de situatie na het schilderen zoals smart home toepassingen. Kijk op de website van Somfy voor de mogelijkheden.

2. Werk per ruimte

Als je één ruimte gaat schilderen dan zal deze tip minder van belang zijn, in veel gevallen worden er meer kamers tegelijk aangepakt. Werk altijd per ruimte. Zo kun je het meubilair tijdelijk naar een andere kamer verplaatsen. Als kamer nummer 1 aan het drogen is dan begin je aan kamer 2 en zo verder. Dit creëert rust en je ziet de woning zo mooi transformeren. Als je eerst een grondlaag moet schilderen dan zou je twee kamers tegelijk kunnen aanpakken. Als de ene ruimte droogt dan kun je verder met de andere kamer.

3. Zorg voor voldoende licht

Als je schildert in een ruimte met vensters dan is het altijd aan te bevelen om te werken met daglicht. Helaas heb je vaak pas tijd in de avond. De schilderwerken plannen in het weekend kan dan uitkomst bieden. De kleurtemperatuur van het licht zal van invloed zijn op de kleur die je ziet bij het schilderen. Als je niet voldoende licht hebt dan zie je oneffenheden niet goed. Af en toe een lamp onder een schuine hoek op de wand richten helpt om deukjes, strepen of druppels op te sporen.

4. Plak de ruimte af

Denk niet dat je eventjes perfect langs de randen schildert in een strakke lijn. Plak alle randen netjes af met schilderstape. Als je vloerbedekking hebt liggen of raamdecoratie hebt hangen zorg dan dat er geen spetters op je mooie spulletjes komen. Ruim de kamer leeg voor zover dit mogelijk is en bespaar zeker niet op beschermend plastic op de vloer en tape op de randen of stopcontacten.

5. Kies de juiste materialen

Weet wanneer je een roller moet gebruiken en waar een kwast voor nodig is. Je hoeft niet altijd een duur merk verf te kopen maar let op met inferieure producten. Wil je langer genieten van die mooie tint op de wand? Met goede zonwering zorg je ervoor dat de verfkleur niet vaal wordt. Meer over zonwering vind je op deze website. Goede materialen en producten gaan langer mee en maken de klus eenvoudiger.

Geplaatst in: page