Welke soorten dakwerken zijn er?

Het voorjaar is meestal de ideale tijd om dakwerken uit te voeren. De temperatuur is aangenaam, en je wilt je woning zo goed mogelijk voorbereiden op de zomer. Je kunt zelfs in aanmerking komen voor overkoepelende renovatiepremie. Ga je deze werkzaamheden zelf doen, of is dakwerken Brugge iets voor jou? Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende soorten dakwerken? In dit artikel lees je daar meer over.

Ontmossen

Een van de meest voorkomende dakwerken is het ontmossen van de daken. Het is belangrijk om mos van het dak te verwijderen. Op deze manier voorkom je lekkages. Wanneer je het mos op je dak laat liggen, kan je dakbedekking tijdens de vorst in de winter barsten. Het ontmossen kan op twee manieren, namelijk: met een hogedrukspuit zonder reinigingsmiddel of met een hogedrukspuit met reinigingsmiddel. Eerst wordt het mos middels een hogedrukspuit zonder reinigingsmiddel van de daken afgespoten. Wil je dat je dak nog langer schoon blijft? Je kunt het dak schoon laten maken met een hogedrukspuit met reinigingsmiddel. Dit reinigingsmiddel zorgt ervoor dat de mos langer wegblijft.

Renovatie

Als tweede kan je je dak renoveren met kleine ingrepen, zoals lekkende goten repareren of gebroken dakpannen vervangen. Er zijn ook grote ingrepen, zoals asbest verwijderen. In sommige woningen is nog steeds asbest te vinden. Asbest werd vroeger gebruikt als brandwerend en isolerend middel. Echter bevat asbest giftige stoffen die levensgevaarlijk kunnen zijn wanneer dit vrijkomt. Door regelmatig je dak te laten controleren en te laten onderhouden kun je grote schades en lekkages voorkomen. Neem vooral een kijkje op cauwelier.

Vervanging

Wanneer je te laat bent met je dak ontmossen of renoveren kan het zijn dat je een nieuw dak moet laten leggen. Dit brengt ons bij nummer 3: dak opnieuw leggen. Je kunt het beste een afspraak maken met een specialist. Deze specialist zal je dak beoordelen en jou voorzien van een persoonlijk advies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het niet nodig is om  je volledige dak te vervangen, maar alleen een klein deel van je dak. Dit scheelt weer in tijd en kosten. Laat jij je dak regelmatig onderhouden? Zo niet, dan is het misschien eens tijd voor een inspectie!

Geplaatst in: page