Welke rolsteiger koop je?

Rolsteigers zijn uitermate handig wanneer je zelf klussen wilt uitvoeren buitenshuis. Want wie zelf goed kan klussen kan heel wat geld besparen door de klus zelf te klaren. In veel gevallen is het werken met een rolsteiger een absolute must om in de hoogte te kunnen werken, alleen, welke rolsteiger koop je?

Rolsteigers, geschikt voor vele klussen

De investering in een eigen rolsteiger kan meer dan de moeite waard zijn voor de hobby klusser. Je breekt ‘m af en bouwt ‘m weer op wanneer nodig. Voor vele klussen aan je woning kan een rolsteiger uitkomst bieden, zoals:

  • Schilderwerk en onderhoud van kozijnen, dakranden en overig houtwerk
  • Reinigen van het dak en de buitenbekleding
  • Het schoonmaken van de dakgoten
  • Bij een uitbouw, zoals een dakkapel of dakramen
  • Reparatiewerkzaamheden aan de buitenmuren, en snoeien van bijvoorbeeld klimop

Welke rolsteigers zijn er?

Diverse leveranciers verkopen rolsteigers. Wie weinig kennis heeft vraagt zich misschien af welke rolsteiger echt geschikt is. Wil je een rolsteiger kopen, lees dan de onderstaande tips:

  • Het merk Euroscaffold is je wellicht niet helemaal vreemd. Dit merk van Nederlandse bodem levert gewoon prima steigers tegen een lagere prijs. Zo zou je Euroscaffold als een prijsvechter kunnen zien op de markt. Is een basic rolsteiger zonder toeters en bellen goed genoeg voor jou, sla dit merk dan niet over.
  • Ook geen onbekende op de rolsteiger markt is het eigenmerk van Skyworks. Aanvankelijk begonnen als ladder producent biedt Skyworks al decennia lang een eigen lijn van o.a. rolsteigers. Uitstekende kwaliteit tegen een goede prijs, alhoewel Skyworks voornamelijk voor de professionele bouw produceert en in mindere mate dus voor de consument.
  • Layher biedt een stevige kwaliteit, geschikt voor het zware werk, hier zijn de prijzen dan ook naar.
  • Het merk Altrex levert evenals andere merken professionele lijnen en consumenten lijnen. De kwaliteit is meer dan prima, hoewel de prijs gemiddeld aan de hoge kant ligt. Het is maar net waarvoor je kiest.

Aandachtspunten bij kopen rolsteiger

Er bestaan grote verschillen tussen eisen die de Arbo stelt aan het gebruik van rolsteigers op de werkvloer, dus voor professioneel gebruik, en vereisten voor particulieren. Particulier gebruik is vrijer, echter het kan voorkomen dat er een vergunning nodig is van de gemeente om een rolsteiger te plaatsen. Smalle rolsteigers kennen een maximale werkhoogte van 14 meter, terwijl brede rolsteigers een maximale werkhoogte mogen hebben van 22 meter. Ook moet er een heupleuning aanwezig zijn, zodat men niet van het plateau kan afvallen. Probeer daarnaast een rolsteiger te kopen die universele maatvoeringen kent, zo kun je altijd in een later stadium de rolsteiger completeren of uitbreiden en is de keuze onbeperkt.

Rolsteigerleveranciers verkopen uiteraard alleen rolsteigers die voldoen aan wettelijk eisen, zo kennen hogere steigers een (enkel of dubbele) voorloopleuning, voor extra stabiliteit. Wie twijfelt over de juiste rolsteiger kan zich altijd vrijblijvend laten adviseren, ook online staan medewerkers vaak via een chatfunctie klaar om te helpen. Het is dus vrijwel onmogelijk om een miskoop te doen.

Geplaatst in: page