Waar moet je op letten bij het aanschaffen van LED verlichting voor een parkeergarage?

Goede zichtbaarheid is overal essentieel. Dit geldt in grote mate voor parkeergarages. Naast verlichting die voldoende licht brengt, kiezen we tegenwoordig ook voor lampen die zo weinig mogelijk energie verbruiken. Thuis je parkeergarage met LED verlichting uitrusten, is een zeer verantwoorde keuze. Maar als je aan grote parkeergarages met LED verlichting denkt, bijvoorbeeld van een winkelcentrum of een kantoorgebouw, dan gaat het over enorme sommen energie- en geldbesparing. Het is een hele uitdaging om zowel esthetische als economisch verantwoorde verlichting aan te brengen. Ontwerpers van dergelijke parkeergarages met LED verlichting, moeten zich daarbij ook nog aan bepaalde wettelijke normen houden. Tegenwoordig breng je niet zomaar om het even welke verlichting meer aan op een parkeerterrein of in een parkeergarage. Maar waar moet je dan op letten als je voor een parkeergarage LED verlichting kiest? Er zijn heel wat aspecten waarmee je rekening houdt. Lees er hier meer over!

Aanbevelingen en wetgeving voor verlichting in parkeergarages

Bij verlichting in parkeergarages gaat het vooral om de veiligheid. In het donker ergens alleen rondlopen, vindt niemand prettig. Daarom wil men zoveel mogelijk dergelijke plekken verlichten. Zo heeft bijvoorbeeld de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde onderzocht wat de nieuwste standaarden zijn om de veiligheid op parkeerterreinen te verbeteren. In dit rapport leest men meer over de branche aanbevelingen voor verlichting in parkeergarages. Inderdaad, verlichting en dus ook parkeergarage LED verlichting moeten aan een aantal normen voldoen. Dit is in België niet anders. De wetten gaan vooral over de veiligheid en de economisch verantwoorde kant van verlichting. Ontwerpers voegen daarbij de esthetische kant. Het resultaat zie je nu al in heel wat parkeergarages en openbare parkeerterreinen.

Parkeergarage LED verlichting in de praktijk

Voor een parkeergarage LED verlichting kiezen is nog stukken moeilijker dan wanneer je je woning met LED verlichting uitrust. In tegenstelling tot de traditionele lampen gaat het bij LED verlichting bijvoorbeeld over de lichtsterkte, de stralingshoek en de warmte van het licht. Hoe zit het dan bij parkeergarage LED verlichting? Over het algemeen kunnen we stellen dat elke plek in de garage optimaal moet verlicht zijn. Wanneer er veiligheidscamera’s ingezet zijn, werken ze maar efficiënt als er genoeg licht is. Een ongeluk, vandalisme of agressief gedrag kan maar vastgelegd/aangetoond worden als er op dat ogenblik genoeg licht was. Ook voor de bezoekers van de parkeergarage moet LED verlichting voldoende licht geven zodat er zich geen ongelukken voordoen. Struikelen over een voorwerp, een trap verkeerd nemen… het zijn zaken die meer gebeuren in het donker dan wanneer je grote zichtbaarheid hebt. En de aanwezigheid van licht is ook noodzakelijk voor een  veilig gevoel. Maar wat verstaat men dan precies onder ‘voldoende’? Er zijn een aantal richtlijnen die ontwerpers van een parkeergarage voor LED verlichting hanteren.

Parkeergarage LED verlichting, specificaties op een rijtje

Wil je Parkeergarage LED verlichting creëren zoals het hoort? Dan hanteer je de volgende normen. Je houdt je aan de NEN 12464-1 normen. Dit gaat over de Europese norm voor verlichtingseisen in openbare ruimten en op werkplekken. Voor een parkeervak is 75 lux voldoende, voor een rijstrook idem. In een lift- of trappenhuis heb je meer licht nodig: 100 lux is hier voldoende. Voor zones van uitritten en betaalautomaten is er nog meer licht nodig, namelijk 300 lux. De CRI moet groter zijn dan 80. CRI geeft weer in hoeverre de kleuren weergegeven worden in het licht, in vergelijking met daglicht. Hoe meer CRI, hoe ‘echter’ de kleuren zijn. Dit is belangrijk voor het gevoel van realiteit bij de bezoekers. Bij parkeergarage LED verlichting is een 4000 Kelvin het meest toegepast. Hoe hoger de K-waarde, hoe ‘witter’ het licht. Hoe lager de K-waarde, hoe ‘geler’ het de uitstraling van de lamp. 4000K ligt ergens tussenin en zorgt voor een aangename sfeer. Tot zover de keuze van de lampen. Wat de armaturen betreft, moet er gekozen worden voor (spat)waterdichtheid. Deze zijn bestand tegen vochtige omstandigheden die zich wel eens in parkeergarages kunnen voordoen. En last but not least: looppaden, gangen en rijstroken die als vluchtwegen dienen, moeten met noodverlichting uitgerust zijn.

Parkeergarage LED verlichting, laat het aan experts over

Wil je voor je nieuwbouw of verbouwing je parkeergarage van LED verlichting voorzien? Of ben je verantwoordelijk voor een (klein) appartementsgebouw en wil je op je parking degelijke verlichting voorzien? Dan kun je het als vakman  waarschijnlijk zelf aan. Gaat het echter om een groter privébedrijf of een openbare instelling? Laat de parkeergarage LED verlichting dan over aan een professioneel bedrijf. Zij maken een studie op van wat er nodig is, doen voorstellen en geven je advies. De wetgeving rond verlichting op parkeerterreinen en in parkeergarages verandert regelmatig. Een expert is hiervan altijd op de hoogte. Laat de installatie aan hen over. Zo ben je altijd zeker dat je in orde bent wat de verlichting in je parkeergarage betreft.

Geplaatst in: page