Soorten laminaat voor in je woning – Alle keuzes op een rij

Een zoektocht door diverse laminaat opties

Wanneer het tijd is om een nieuwe vloer te kiezen, is laminaat een van de meest veelzijdige en populaire opties op de markt. In dit hoofdstuk duiken we dieper in op de verschillende soorten laminaatvloeren die beschikbaar zijn, variërend van de traditionele planken tot trendy visgraatmotieven en waterbestendige varianten.

2.1. Plank laminaat

Plank laminaat: De klassieke keuze

Plank laminaat is de meest traditionele en herkenbare vorm van laminaatvloeren. Het bootst de uitstraling van echte houten planken na, waardoor uw ruimte een warme en authentieke uitstraling krijgt. Enkele kenmerken van plank laminaat zijn:

 • Diverse houtsoorten: Plank laminaat is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, esdoorn, en walnoot, waardoor u kunt kiezen voor de gewenste houtnerf en kleur.
 • Breedteopties: U kunt kiezen tussen verschillende plankbreedtes, variërend van smal tot breed, om de esthetiek van uw ruimte aan te passen.
 • Kliksysteem: Net als bij andere laminaatsoorten wordt plank laminaat meestal geïnstalleerd met een handig kliksysteem.

2.2. Tegel laminaat

Tegel laminaat: De elegante optie

Tegel laminaat bootst de look van keramische of natuurstenen tegels na, waardoor u een verfijnde uitstraling krijgt zonder de kosten en het gewicht van echte tegels. Enkele voordelen van tegel laminaat zijn:

 

 • Variatie in patronen: Tegel laminaat is verkrijgbaar in diverse patronen en formaten, van de klassieke vierkante tegels tot moderne mozaïeken.
 • Gemakkelijk onderhoud: In tegenstelling tot echte tegels vereist tegel laminaat geen voegwerk en is het eenvoudiger schoon te maken en te onderhouden.
 • Warmte-isolerend: Tegel laminaat voelt warmer aan onder de voeten dan echte tegels, waardoor het comfortabeler is voor dagelijks gebruik.

2.3. Visgraat laminaat

Visgraat laminaat: Een tijdloos patroon

Visgraat laminaat of pvc vloeren zijn de keuze voor diegenen die een klassieke, tijdloze uitstraling in hun ruimte willen creëren. Het simuleert het visgraatpatroon dat vaak geassocieerd wordt met dure houten vloeren. Enkele kenmerken van visgraat laminaat zijn:

 

 • Elegantie: Visgraat laminaat voegt een vleugje elegantie en stijl toe aan elke kamer.
 • Diverse kleuropties: U kunt kiezen uit verschillende houtkleuren om de gewenste sfeer te creëren.
 • Installatie complexiteit: De installatie van visgraat laminaat kan uitdagender zijn vanwege het specifieke patroon, dus professionele installatie kan aanbevolen worden.

2.4. Waterbestendig laminaat

Waterbestendig laminaat: Voor vochtige ruimtes

Waterbestendig laminaat is speciaal ontworpen om vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens aan te kunnen. Het biedt dezelfde esthetische voordelen als andere laminaatsoorten, maar met extra duurzaamheid en bescherming tegen water.

 • Voorkomt Kromtrekken: Waterbestendig laminaat heeft een speciale constructie die kromtrekken en schade door vocht minimaliseert.
 • Onderhoudsgemak: Het is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, zelfs in ruimtes met veel vocht.
 • Stijlvolle Opties: U kunt nog steeds genieten van een breed scala aan ontwerpstijlen, van houtnerven tot steenachtige texturen.

2.5. Dikte opties voor laminaat

Keuzemogelijkheden in laminaat dikte

Naast de verschillende soorten laminaat, is er ook variatie in dikte opties. De meest gangbare diktes zijn 7 mm, 8 mm en 12 mm. De keuze voor de juiste dikte hangt af van verschillende factoren, zoals de te verwachten belasting en geluidsisolatie behoeften.

 • 7 mm laminaat: Ideaal voor lichte tot middelzware belasting en ruimtes met weinig geluid vereisten.
 • 8 mm laminaat: geschikt voor de meeste huishoudelijke toepassingen en biedt een goede balans tussen duurzaamheid en prijs.
 • 12 mm laminaat: Uitermate geschikt voor commerciële toepassingen en ruimtes waar geluidsreductie van groot belang is.

 

Kies de laminaat dikte die het beste past bij uw specifieke behoeften en gebruiksscenario’s. Elk type laminaat heeft zijn eigen unieke kenmerken en esthetische voordelen, dus het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke het beste bij uw project past.

Geplaatst in: page