Renoveer je huis tot een droomwoning!

Met de sleutel in de hand, ben je de trotse eigenaar geworden van een woning. Proficiat! Ongetwijfeld heb je al een beeld in je hoofd van hoe het moet worden maar als je de verbouwingswerken start, verlies je misschien even de moed. Geen paniek want de renovatie van een woning moet je stap voor stap bekijken. Een overzicht.

#ruwbouw

Wanneer de buitenmuren van de woning nog zeer goed zijn maar zowat alles binnenin verouderd is,  inclusief de elektriciteit en de verwarming, kan het noodzakelijk zijn om het hele gebouw te strippen. Concreet breek je binnenin alles uit en blijven enkel nog de buitenmuren en dragende binnenmuren staan. Heb je het beter getroffen en zijn de leidingen en vloeren nog in prima staat? Dan kun je meteen aan tafel gaan zitten en je ideeën uittekenen op een wit blad.

#plannen

Om de inrichting van je nieuwe woning te bepalen, is een uitgebalanceerd plan essentieel. Uiteraard kun je hiervoor een (binnenhuis)architect onder de arm nemen maar je kan evengoed zelf aan de slag gaan om je droomwoning te creëren. Droom je al jaren van die zwarte keuken met keukeneiland, zoals in de boekjes? Laat je dan niet van de wijs brengen door de bestaande indelingen in de woning. Durf keuzes maken die nieuwe mogelijkheden scheppen zoals het uitbreken van een muur om een open ruimte te creëren.

#leidingen

Eens je plannen afgewerkt zijn, kun je beginnen met de leidingen te leggen. Voor het leggen van nieuwe elektriciteit kun je je vandaag perfect laten bijstaan door professionals en toch zelf een deel van het werk uitvoeren. Eens je vertrouwd bent met hoe je leidingen moet leggen, zal je merken dat het routine wordt. Ook voor de verwarming is dat zo. Alpex-buizen zullen binnenkort geen onbekende meer voor je zijn. Besteed voldoende tijd aan het leggen van de leidingen zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan en alles terug kunt uitbreken.

#kostenplaatje

Je mag ervan uitgaan dat het verbouwen van een woning meer kost dan je oorspronkelijk in gedachten had. Een belangrijke tip daarbij kan zijn om niet helemaal los te gaan als je keuzes moet maken. Wil je een luxueuze keuken maar is het budget beperkter dan verwacht, kies dan voor een composiet werkblad dat vandaag bijna niet meer te onderscheiden is van natuursteen en je toch nog de luxueuze uitstraling geeft die je wilt.

#opbouwen

Als je leidingen klaar liggen, kun je stilaan beginnen met de opbouw. Chape, pleisterwerken, elektriciteit aansluiten, … In deze fase zie je de woning opnieuw opklaren en krijg je een beter zicht op het geheel. En vergeet niet: je doet het allemaal om straks jouw droomwoning te kunnen binnenwandelen!

Geplaatst in: page