HPL panelen personaliseren de uitstraling van het huis

HPL platen worden vaak gebruikt als gevelpaneel en zijn tegenwoordig beschikbaar in veel verschillende designs, kleuren en structuren. Door dit grote aanbod zijn er legio mogelijkheden om de gevels van de woning een specifieke uitstraling te geven en bijvoorbeeld aan te laten sluiten bij de sfeer van de aangrenzende tuin. Zo kan men, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld kiezen uit moderne strakke kleuren of een meer natuurlijke uitstraling van de steen- en hout uitvoeringen.

Hoe worden HPL platen geproduceerd?

De benaming HPL staat ook voor de productiemethode van deze kunststof platen. HPL is namelijk de afkorting van High Pressure Laminate. De essentie van deze productiemethode is het produceren door middel van verhitting en hoge druk. Hierdoor ontstaan er platen die hard, stijf en dicht van samenstelling zijn. Na de productie van deze basispanelen worden de meeste platen voorzien van een UV beschermende toplaag. De toepassingsgebieden van HPL zijn onder andere dakkapellen, boeiboorden, balkons en gevelbekleding voor geventileerde gevels.

HPL panelen zijn snel en eenvoudig te bewerken

Voor aannemers en uitvoerders is het een groot voordeel dat HPL platen snel en eenvoudig te bewerken zijn en dat dit vaak ook op de bouwplaats uitgevoerd kan worden. Deze harde kunststof platen zijn uitstekend te zagen, boren, frezen en verspanend te bewerken. Bij deze bewerkingen dient men wel rekening te houden met de hardheid van de platen. Het aanbrengen van logo’s of tekst gaat eenvoudig om dat de platen goed te beletteren zijn.

Trespa® en Kronoart®, toonaangevende merken binnen het HPL leveringsprogramma

Trespa® en Kronoart® zijn twee toonaangevende merken binnen het uitgebreide assortiment HPL platen. De merknaam Trespa® is al decennia lang een begrip in de bouwmarkt. Een kenmerkende eigenschap van  Trespa® is dat het oppervlak voor een deel is geïntegreerd in de kern van de plaat. Dit geschiedt door middel van de unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing). Bij deze productiemethode worden houtvezels gebruikt die samen met thermohardende harsen worden samengeperst, waardoor er een plaat ontstaat die erg maatvast en hard is. Trespa® platen zijn eenvoudig te reinigen omdat het een dicht oppervlak heeft en vuil zich moeilijk kan hechten.

Kronoart® platen zijn hoogwaardige architectonische HPL panelen met unieke productprestaties die samengaan met ruime esthetische mogelijkheden. Door de plaatproductie, die onder hoge druk en temperatuur plaatsvindt, zijn deze platen erg stabiel en sterk en hebben ze een gesloten oppervlak. Dit gesloten oppervlak is bovendien voorzien van een duurzame vernis waardoor externe invloeden zoals het weer, schimmels, vocht en licht minder kans krijgen om de plaat aan te tasten.

Vink Kunststoffen uit Didam voert een uitgebreid assortiment HPL panelen die in verschillende merken, uitvoeringen, afmetingen en dikten uit voorraad leverbaar zijn. Op vinkkunststoffen.nl is hierover meer informatie te vinden.

Geplaatst in: page