Hoe je je riool, wc en gootsteen kunt ontstoppen

Niets is zo vervelend als een verstopt riool, wc of gootsteen. Het kan voor heel wat overlast zorgen en het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Maar wist je dat je in sommige gevallen helemaal geen loodgieter hoeft te bellen? Je kunt het probleem namelijk vaak zelf oplossen! In dit artikel delen we een paar handige trucs en tips om je ontstopping Leuven te verhelpen. Van het gebruik van een ontstoppingsveer tot het mixen van baking soda en azijn, we laten je zien hoe je deze vervelende problemen zelf kunt aanpakken. Dus lees snel verder voor meer informatie!

Riool ontstoppen: Gebruik een ontstoppingsveer

Heb jij ook zo’n last van een verstopt riool? Dat is natuurlijk super vervelend en kan zelfs voor ernstige problemen zorgen. Maar wees gerust, want met een ontstoppingsveer kun je dit probleem vaak zelf oplossen! Een ontstoppingsveer is een flexibele metalen staaf die je door het riool kunt bewegen om de verstopping los te maken. Voordat je begint, moet je weten waar de verstopping zit. Dus als het riool bijvoorbeeld verstopt zit ter hoogte van de toiletafvoer, dan kun je het beste vanaf daar beginnen. Draai de veer langzaam in de afvoer en beweeg hem heen en weer. Voel je weerstand? Dan zit je waarschijnlijk bij de verstopping. Blijf dan voorzichtig draaien totdat de verstopping loskomt.

Wc ontstoppen: Gebruik een wc ontstopper

Oh nee, een verstopte wc! Dat kan voor een hoop overlast zorgen. In de meeste gevallen is het niet nodig om een loodgieter te bellen en kun je het probleem zelf oplossen met behulp van een wc ontstopper. Een wc ontstopper is eigenlijk gewoon een rubberen zuignap die je op de afvoer van de wc plaatst en op en neer beweegt om de verstopping los te maken. Zorg ervoor dat er genoeg water in de wc-pot staat om de zuignap te bedekken. Plaats de wc ontstopper vervolgens op de afvoer en duw hem naar beneden zodat er een vacuüm ontstaat. Trek de wc ontstopper dan snel omhoog. Op deze manier zou de verstopping los moeten komen. Herhaal het proces indien nodig totdat het water weer normaal wegloopt. Zo, nu kan je weer met een gerust hart naar de wc!

Gootsteen ontstoppen: Gebruik baking soda en azijn

Ken je dat vervelende moment wanneer je de gootsteen wilt gebruiken en er ineens niks meer wegloopt? Super irritant! Maar gelukkig hoef je niet meteen een loodgieter te bellen. Met behulp van baking soda en azijn kun je het vaak al oplossen. Baking soda is een natuurlijk reinigingsmiddel en azijn werkt als een zuur om het vuil op te lossen. Verwijder eerst alle vuilresten uit de gootsteen. Giet vervolgens een kopje baking soda in de afvoer en daarna een kopje azijn. Sluit de afvoer af met een stop en laat het mengsel ongeveer 30 minuten intrekken. Spoel vervolgens de afvoer door met heet water. En voilà, de verstopping zou opgelost moeten zijn! Herhaal het proces indien nodig. Zo, nu kun je weer zorgeloos afwassen.

 

Geplaatst in: page