Gordijnen kiezen? Dit moet je weten

In een nieuwe woning hoort uiteraard mooie decoratie. Bij decoratie denk je meteen aan kussens voor de zetel, een fluffy tapijt op de grond en hier en daar wat kaarsen en theelichtjes voor de gezelligheid. Maar ook je ramen kunnen wel wat decoratie gebruiken, in de vorm van gordijnen. In dit artikel lees je er alles over!

Stoffen gordijnen

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende soorten gordijnen op de markt. Overgordijnen zijn wellicht het populairst. Deze gordijnen coveren het volledige raam en vallen tot op de grond voor een zweverige en romantische look. Deze stoffen gordijnen kan je bijvoorbeeld in linnen verkrijgen voor een bohemian vibe of kies voor een dikkere stof en gevoerde gordijnen als je wil dat ze vooral verduisteren en isoleren. Wil je wat privacy in de woonkamer zonder te moeten inboeten aan licht? Dan zijn glasgordijnen dé oplossing. Je hebt meer privacy en het zonlicht wordt gefilterd zonder dat het donker wordt in de woonkamer.

Jaloezieën of lamellen

Ben je minder fan van stoffen gordijnen omdat je deze wat zwaarwichtig vindt? Dan zijn horizontale lamellen wellicht meer je ding. Deze lamellen geven de ruimte een moderne en stijlvolle uitstraling. Beschikbaar in hout, pvc en aluminium, maar vooral geliefd om de lichtinval waarmee je kan spelen. Het enige nadeel? Lamellen trekken stof aan en zeker op zwarte lamellen is dat stof goed zichtbaar. Dit soort raamdecoratie vraagt gewoon wat meer poetswerk. Dagelijks je lamellen afstoffen met een stofdoek of plumeau helpt al enorm. Je kan de latjes van de lamellen ook wekelijks schoonmaken met de stofzuiger. Maak hiervoor gebruik van een kleine borstelkop en wees voorzichtig. Raamdecoratie is namelijk kwetsbaar en je wil die mooie jaloezieën toch niet beschadigen?

Onderhoud gordijnen

We vertelden al hoe je lamellen kan schoonhouden, maar ook stoffen gordijnen vragen wat onderhoud. Belangrijk om weten is dat raamdecoratie niet vraagt om een intensieve schoonmaakbeurt, net omdat gordijnen zo fragiel zijn. Sommige glas- of vouwgordijnen kan je in de wasmachine steken, maar kies dan voor een laag toerental en een lage temperatuur (30°C). Ook de centrifuge gebruik je beter niet als je je gordijnen niet wil beschadigen. Check vooraf even de wasvoorschriften voor je het gordijn in de wasmachine stopt. Zijn de gordijnen gewassen? Dan kan je ze zo omhoog hangen om te laten drogen. Eventueel kan je ze daarna nog even strijken om de grootste plooien eruit te halen, maar ook hier geldt: wees voorzichtig. Speel je liever op veilig? Lever je gordijnen dan af bij de stomerij voor een professionele reiniging.

Geplaatst in: page