Dit zijn dé renovatietrends van het moment

Je stek toe aan een make-over? Haal al het nodige gereedschap uit de kast en trek een gepaste uitrusting aan. Of wacht, dat is misschien net wat te snel, want renoveren kan niet zonder een doordacht plan. Welke nieuwe uitstraling heb je voor ogen? Denk hier goed over na alvorens je aan de slag gaat. Hier vind je alvast de renovatietrends van het moment.

1.  Biophilic design

Ooit al gehoord van deze term? Nee? Wel, biophilic design houdt in dat je zoveel mogelijk de natuur binnenhaalt in je huis. Dat wil dus zeggen: groene muren, natuurlijke materialen en véél planten. Het doel is om de connectie te versterken tussen de mens en het buitenleven. Maar daarnaast is het een duurzame manier van renoveren, waardoor je bespaart in je portemonnee en rekening houdt met het milieu.

2.  Upcycling

In plaats van oude spullen weg te gooien, denk je beter na over hoe je deze kan opwaarderen. Een nieuwe laag verf of een schuurbeurt kan namelijk wonderen doen. Krijg je het echt niet meer opgeknapt? Verander dan eventueel de functie van het meubelstuk. Zo maak je van een oude salontafel eenvoudig enkele leuke boekenplanken.

3.  Smart

Smart-TV, smart-ijskast, kortom: smart-home…In het huidige tijdperk lijkt alles wel ‘smart’ te zijn. Dat is misschien net wat te veel van het goede, maar het is wel zo dat technologie niet meer weg te denken valt binnen de inrichting van ruimtes. Ook tijdens het renoveren overweeg je daarom best voor welke zaken de smart-variant beter is. Doordat zulke toestellen vaak extra praktisch zijn, spaart je veel tijd uit door ze te gebruiken.

4.  Donkere kleuren

In eerste instantie kies je natuurlijk voor lichte tinten om te integreren in je interieur, maar wist je dat donkere kleuren tegenwoordig hip zijn? Deze zijn meestal iets meer gedurfd en vervangen een neutrale uitstraling door één die meer pit heeft. Dit kan dan ook perfect, zolang je erop let dat er voldoende daglicht binnenvalt zodat de woonkamer niet té donker wordt. Lichte glasgordijnen kunnen hiervoor de oplossing zijn.

5.  Akoestische optimalisatie

Met de opkomst van thuiswerk en home entertainment, is een stille ruimte erg belangrijk geworden. Niets is namelijk zo vervelend als te luide straatgeluiden tijdens een business meeting. Dit probleem los je eenvoudig op door tijdens het renoveren rekening te houden met de akoestiek in je huis. Onder andere het gebruik van geluidsabsorberende materialen in de raamdecoratie verbetert dit. Denk bijvoorbeeld aan verticale lamellen.

Geplaatst in: page