Alles wat je moet weten over nokvorsten

Als je naar een dak kijkt, zul je misschien niet gelijk denken aan dat er verschillende soorten dakpannen zijn, maar die zijn er wel degelijk. Een voorbeeld van zo’n soort dakpan is de nokvorst, de kans is groot dat je deze wel eens gezien hebt, maar het je misschien nog nooit bewust is opgevallen. Hieronder zullen we je alles vertellen over de nokvorst dakpannen.

Functie

De belangrijkste functie van de nokvorst is dat et er voor zorgt dat de noklijn is afgedicht, deze lijn moet afgedicht zijn omdat je anders water hebt wat voor een lekkage kan zorgen, maar ook vuil en kleine dieren kunnen door een niet afgedichte noklijn komen. Ook versterkt en stabiliseert de nokvorst deze noklijn. Als laatste ziet deze dakpan er ook mooi uit en kan het bijdragen aan de uitstraling van je huis. 

Materialen

Een nokvorst is niet altijd van hetzelfde materiaal gemaakt. Een nokvorst kan gemaakt zijn van keramiek, beton, metaal of zelfs kunststof. De meest voorkomende nokvorst is die gemaakt van keramiek, dit komt omdat deze erg duurzaam zijn, maar er ook nog eens mooi uitzien. Als je wat goedkopere dakpannen wilt kun je het beste gaan voor beton, omdat deze ook nog eens lang mee gaan. Je gebruikt metaal en kunststof alleen als je lichte dakpannen wilt die gemakkelijk te installeren zijn.

Types

Er zijn verschillende types nokvorsten, zo heb je de rechte nokvorst, de sierlijke nokvorst en de ventilerende nokvorst. Ieder heeft zijn eigen voordelen.

Onderhoud

Je wilt natuurlijk dat je nokvorsten zolang mogelijk meegaan, daarom is er regelmatig onderhoud nodig. Je moet dus regelmatig controleren op scheuren, beschadigingen of eventuele nokvorsten die aan het loslaten zijn. De nokvorst reparatie kun je het beste laten uitvoeren door een professional, zelf het dak op gaan kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Als je naar een dak kijk zullen de dakpannen niet het eerste zijn waar je naar kijkt, maar er valt veel te weten te komen over de dakpannen. Meestal zijn het nokvorsten, deze zorgen ervoor dat de noklijn is afgedicht zodat er geen water, vuil of kleine beestjes via het dak naar binnen kunnen komen. De nokvorsten kunnen gemaakt zijn van keramiek, beton, metaal of kunststof, waarbij keramiek het meest gekozen materiaal is. Je hebt hierbij de rechte nokvorst, de sierlijke nokvorst en de ventilerende nokvorst. Het is belangrijk de nokvorsten goed in de gaten te houden en eventueel te laten repareren wanneer nodig.

Geplaatst in: page