Een werkbank is een uiterst belangrijk instrument voor de meeste beroepen. Zeker zelfstandigen en handarbeiders zijn zich bewust van de grote invloed die het heeft op hoe vlot werk verloopt. Het is daarom belangrijk om het juiste type uit te kiezen. Er is ruime keuze in werkbanken die elk gemaakt zijn voor specifieke toepassingen en klussen. Kom in deze blog te weten welke het beste bij jou past.

Standaard werkbanken

Voor beroepen die niet bepaald technisch zijn maar wel nood hebben aan afwisseling zijn er verstelbare werkbanken. Hun hoogte is aan te passen en zijn zo gemaakt dat je op verschillende lengtes verschillende taken kan uitvoeren. Ze zijn dus de beste keuze voor een varia aan taken, maar hebben niet de nodige voorziening om één specifieke taak te assisteren. Verstelbare werkbanken noemen we daarom ook wel multifunctionele werkbanken.

Daarnaast bestaan er montagewerkbanken. Die hebben een grotere oppervlakte dan verstelbare. Ze zijn ideaal om verschillende delen op te monteren en assemblagewerkzaamheden. Ze worden daarom vaak ingezet in productie. 

Specialisaties in werkbanken

Bewerkingsbanken 

Houtbewerkingsbanken zijn dan weer een heel specifiek type. Omdat ze zijn ontworpen voor houtbewerkers is hun oppervlakte veel groter. Ze hebben vaak klemmen en gereedschaplades voor noodzakelijke hulpmiddelen groot en klein, van zagen tot een dopsleutelset. Ook metaalbewerkingsbanken zijn een specifiek ontworpen constructie. Ze zijn stevig en kunnen meer gewicht aan dan andere banken. Hun tafelblad is hard, waardoor ze krasbestendig zijn.

Niche banken

Nog een specialisatie zijn elektronica werkbanken. Die zijn ontworpen voor herstelwerken. Als je hierin gespecialiseerd bent heb je baat bij de antistatische oppervlakken die deze banken hebben. Die voorkomen schade aan bestanddelen door statische elektriciteit. 

Nog een specifiek type bank zijn laboratoriumwerkbanken. Die worden gebruikt in de chemische sector en laboratoria. Hun oppervlak is bestendig genoeg om aantasting door chemische stoffen te voorkomen. 

Extra toevoegingen

Heb je een geschikte werkbank gevonden? Dan kan je nog toevoegingen maken naar keuze. Vaste werkbanken zijn de populairste, maar er zijn even goed inklapbare. Dat is handig voor mensen die op locatie werken. Heb je eigenlijk nog altijd geen idee in welke bank je moet investeren? Er zijn starter- en pro banken die jij in huis kan halen. Zo zit je sowieso goed, maar kan je na een tijd leren wat wel en niet werkt.  Daarnaast kan je nog altijd extra toevoegingen doen. Denk dan bijvoorbeeld aan lades, maar ook aan werkbankmatten. Je kan ook gereedschapwagens op wieltjes en sets met ophangmateriaal toevoegen aan je werkplaats.

Geplaatst in: page