Het dak ontmossen: hoe werkt dat?

Daken ontmossen

Er zijn verschillende reden waarom het belangrijk is om het dak van je woning te ontmossen. Bemossing op het dak van je woning kan namelijk zorgen voor een aantal problemen. Hierbij moet je denken aan lekkages en scheuren in de dakpannen. Dit komt door het vocht wat wordt opgenomen door het mos en de verslechtering van de waterafvoer op het dak. Het is dan ook verstandig om mos op tijd van het dak te verwijderen. Daken ontmossen wordt vaak uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aantal technieken. In deze blog lees je meer over hoe een dak ontmossen in zijn werk gaat.

Reinigen met of zonder reinigingsmiddel

Er zijn twee verschillende mogelijkheden voor het ontmossen van een dak. Dit kan namelijk met of zonder reinigingsmiddel. Wanneer er geen reinigingsmiddel wordt gebruikt wordt, na een voorbehandeling, door middel van een hogedrukspuit het mos van het dak verwijderd. Wanneer het mos al langere tijd op het dak zit en hardnekkig is kan het handig zijn om gebruik te maken van een speciaal reinigingsmiddel. Nadat dit reinigingsmiddel is aangebracht op het dak moet het middel een tijdje inwerken. De inwerkingstijd van het reinigingsmiddel kan onderling variëren. Dit ligt aan verschillende factoren waaronder de hardnekkigheid van de mosvorming op het dak. Wanneer het reinigingsmiddel is ingewerkt zorgt dit er uiteindelijk voor dat het mos gemakkelijker te verwijderen is van het dak.

Nabehandeling van het dak

Nadat het dak is schoongemaakt zijn er verschillende behandelingen voor het dak. Deze behandelingen zorgen ervoor dat het dak langer beschermd blijft tegen mosvorming. De eerste nabehandeling die toegepast kan worden is het impregneren van het dak. Dit zorgt ervoor dat het dak droger blijft waardoor mos zich minder goed kan hechten aan de dakpannen. Een andere optie is coating van het dak. Coating doet in principe hetzelfde als impregnatie maar geeft naast een beschermlaag ook een nieuwe en frisse uitstraling aan het dak. Dit komt doordat er bij coating gebruik wordt gemaakt van een gekleurde stof die op het dak wordt aangebracht. Coating is vaak wat duurder dan impregnatie maar geeft meestal een iets mooier en langduriger eindresultaat.

Geplaatst in: page