Zo kun je zelf laminaat aanbrengen in je woning

Als iemand een nieuwe vloer wilt in zijn of haar huis dan is de kans groot dat diegene een vakman gaat zoeken voor dit klusje. Toch is dit niet altijd nodig. Bij een gietvloer is het bijvoorbeeld wel een goed idee om een specialist hiervoor in te schakelen. Bij een laminaatvloer hoeft dit dan weer niet. Dit is namelijk vaak een doe het zelf vloer, wat dus betekent dat je zelf zo’n vloer kunt leggen in je woning. Gebruik hierbij de onderstaande tips! 

 

Voorbereiding

Voordat je je nieuwe vloer kunt leggen, moeten je laminaatplanken eerst wennen aan de ruimte. Leg de stukken laminaat neer in de kamer waarin je ze gaat installeren en laat ze minstens 48 uur zitten. Hierdoor kunnen ze vóór installatie acclimatiseren aan de temperatuur en vochtigheid in de kamer. Daarna moet je ook nog de ondervloer voorbereiden. Dit moet namelijk schoon en glad zijn, wat vaak bij een ondervloer van epoxy wel het geval is. Laminaat kan daarnaast ook geplaatst worden over oude vloerbedekkingen, als het dus maar vlak en glad is. Ook moet de ondervloer niet te zacht zijn.

Ondervloer leggen

Toch kiezen veel mensen ervoor om de ondervloer te verwijderen. Er moet dan dus iets nieuws geïnstalleerd worden. Dit dunne, dichte schuim is ontworpen om geluid te absorberen en je vloeren warmer te maken. Het kan ook dienen als een brug over eventuele gaten of deuken in de onderliggende ondervloer. Sommige laminaatvloeren hebben een ingebouwde ondervloer. Als jij ook zo’n vloer hebt gekocht dan kun je deze stap dus overslaan. Als dit niet het geval is dan moet je eerst twee rijen ondervloer uitrollen. Snijd de stukken af ​​​​met een mes om in de breedte van de kamer te passen. Gebruik tape of onderlaaglijm om de aangrenzende stukken aan elkaar te plakken.

 

Eerste rij laminaat

Nadat je de ondervloer hebt gelegd, moet je beslissen aan welke muur je met de installatie begint. Het is een goede vuistregel om te beginnen met het aanbrengen van vloeren tegen de langste muur. Als er echter een groot element in de kamer is, zoals een open haard of grote ramen, wil je misschien beginnen met het aanbrengen van je vloer parallel aan die muur. Begin je eerste rij door de planken met de tandzijde tegen de muur te plaatsen. Je kunt de tongen ook van de planken in de eerste rij afknippen met een mes. Toch is dit vaak niet nodig vanwege de plint.

 

Doorgaan met het leggen

Om de tweede en volgende rijen te starten, plaats je een plank die langer of korter is dan de eerste plank in de eerste rij. Gebruik het gedeelte dat je zojuist van het laatste stuk in de eerste rij hebt gesneden. Door de naden in elke rij te spreiden, krijg je een veiligere installatie en een aantrekkelijk uiterlijk. Wanneer je de volgende rijen installeert, moet je mogelijk de planken wiebelen om ze in de groef te passen en op hun plaats te klikken. Veel fabrikanten raden aan om een ​​stootblok of een trekstang te gebruiken om de planken vast te zetten. Deze hulpmiddelen helpen ervoor te zorgen dat ze stevig vastzitten zonder gaten ertussen. Door dit te doen hoef je dus geen vakman in te huren!

Geplaatst in: page