Een traditionele infraroodsauna

Een traditionele infraroodsauna kopen

Sauna ventilatieSauna isolatie & dampdichtingSauna schoorstenen en rookkanalenSauna warmte-afschermingSauna verlichtingSauna stenen & Sauna afdekstenenSauna reiniging & hout behandelingenSauna kelders

Recentelijk hebben infraroodsauna’s (IR) in het Verenigd Koninkrijk een golf van populariteit gekend. Ze worden bejubeld als een goedkoop alternatief voor traditionele sauna’s die alle voordelen en meer kunnen bieden tegen een fractie van de prijs. De realiteit is dat IR sauna’s nog steeds niet kunnen tippen aan traditionele stoomsauna’s in hoeveelheid of bereik van gezondheidsvoordelen, en zeker niet in ervaring of kwaliteit. Als je nieuwsgierig bent waarom dit is, dan is dit artikel de plaats voor u om uit te vinden.

Helaas is er veel verkeerde informatie over de voordelen en effecten van frequent saunagebruik, vooral met betrekking tot infrarood sauna’s. De bedoeling van dit artikel is niet om te verkopen, maar om te onderwijzen. Het beoogt een duidelijke en goed onderbouwde uiteenzetting te geven over zowel infrarood als traditionele sauna’s en de verschillen tussen beide. Als zodanig is alle informatie die hier wordt verstrekt samengesteld op basis van peer-reviewed en geloofwaardige wetenschappelijke publicaties.

Het artikel zelf schetst het algemene ontwerp van elke sauna en de verschillen, samen met de geschiedenis, effecten, soort gebruik, en verkeerde informatie die beide soorten onderbouwen. Het belangrijkste is dat de voordelen van het gebruik van elke sauna worden besproken. Aan het eind heeft u een diepgaand en grondig begrip van de fundamentele verschillen tussen traditionele en infrarood sauna’s en bent u beter uitgerust om een beslissing te nemen over welke sauna echt het beste voor u is. Veel mensen kopen een 2dehands infraroodsauna in plaats van een nieuwe

Overzicht van de traditionele en infrarood sauna’s

Eerst en vooral, wat is het verschil tussen een traditionele Finse sauna en een infraroodsauna? Een traditionele Finse sauna is een houten ruimte of structuur die verwarmde stenen en water gebruikt om een hete en vochtige atmosfeer te creëren die een aantal gezondheidsvoordelen kan bieden. Deze ruimte is vaak groot genoeg om een aantal mensen te herbergen, maar kan uiteindelijk worden gebouwd om elke grootte te hebben.

Mensen die een traditionele Finse sauna gebruiken blijven meestal 30 minuten in de saunaruimte, waarna ze kunnen kiezen om eruit te gaan en een koude douche of een ‘duik’ (volledige onderdompeling in koud water) te nemen alvorens het proces zo vaak als gewenst te herhalen. Deze cyclus van sauna en onderdompeling wordt gebruikt om de bloedsomloop en de spierfunctie te verbeteren, het immuunsysteem te stimuleren, en ook endorfine vrij te maken. [1]

Een infraroodsauna, soms ook ver-infraroodsauna of gewoon IR-sauna genoemd, is een houten of kunststof kist waarin met infraroodverwarmers van keramiek, Incoloy of koolstofpanelen ver-infrarood licht wordt uitgestraald. Dit licht wordt vervolgens geabsorbeerd door de huidcellen, die het ervaren als stralingswarmte – waardoor de persoon warmer wordt en gaat zweten. Op deze manier maakt de sauna gebruik van straling in plaats van convectie en geleiding, zoals bij traditionele sauna’s.

Sauna fabriek

Infrarood sauna’s zijn meestal veel kleiner dan andere sauna’s en bieden meestal slechts plaats aan één tot vier personen. De warmte zelf wordt gewoonlijk tussen 50oC en 60oC gehouden, zonder vochtigheid tenzij een afzonderlijke stoomgenerator wordt toegevoegd. Het resultaat hiervan is een veel langere, mildere en meestal drogere saunabeurt dan in een traditionele sauna.

Oorsprong en geschiedenis

De geschiedenis van de traditionele sauna gaat maar liefst 10.000 jaar terug. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk zijn sauna’s gevonden die teruggaan tot het Neolithicum; een voorbeeld van zo’n sauna is te vinden in Marden henge in Wiltshire. Hoewel wordt aangenomen dat deze sauna’s oorspronkelijk zijn gecreëerd als een soort “zweethut” die werd gebruikt door een nomadische bevolking die uiteindelijk de Finnen zouden worden, zijn ze de afgelopen paar duizend jaar sterk ontwikkeld. Saunas zijn uitgegroeid van eenvoudige, in de grond gegraven vuurplaatsen, omsloten door tenten van dierenhuid, tot indrukwekkende, speciaal ontworpen houten structuren. Tijdens deze veranderingen hebben ze echter nooit hun doel verloren als plaatsen van reiniging, genezing, ontspanning, sociale binding en algeheel welzijn.

De geschiedenis van de infrarood sauna is daarentegen niet zo indrukwekkend of uitgebreid. Ondanks de naam worden infraroodsauna’s door bijna alle saunagemeenschappen, vooral die in Finland, niet als echte sauna’s beschouwd, omdat ze geen gebruik maken van verwarmde lucht. Ze werden gecreëerd om te voldoen aan de vraag naar sauna’s in de VS, waar het door een combinatie van ontoereikende stroomvoorziening (Amerikaanse toestellen werken op 110 volt, terwijl Britse toestellen ongeveer 220 volt en Europese toestellen ongeveer 400 volt werken) en strenge voorschriften voor rookkanalen uiterst moeilijk is om een traditionele sauna op hout te installeren. Er werden ook stoomgeneratoren gebruikt om te proberen de traditionele saunasfeer na te bootsen, maar dit is de laatste jaren een steeds minder gebruikelijke toevoeging geworden. De algemene bedoeling was een vergelijkbare ervaring te creëren met dezelfde voordelen als die van traditionele sauna’s, maar met een veel lager energieverbruik. Helaas is het uiteindelijke resultaat een slechte imitatie die slechts een klein percentage van de voordelen en het plezier van een traditionele sauna kan bieden.